pondělí, 01. 07. 2024
San José si v první volbě draftu vybralo Celebriniho. Doufají, že jim pomůže ven z krize. Jiříček míří do města hudby

San José si v první volbě draftu vybralo Celebriniho. Doufají, že jim pomůže ven z krize. Jiříček míří do města hudby

San José, jež mělo při otevíracím draftu NHL výhodu první volby, vsadilo na osmnáctiletého kanadského útočníka Macklina Celebriniho. Společně s ním se pokusí odrazit ode dna.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 29. 06. 2024
  • , zdroj fotky: San Jose Sharks

Žraloci bývali vždy jedním z těch lepších týmů Západní konference, ale v posledních letech jako by se ocitli na souši. Jejich ofenzivní snahy nejsou tak hrozivé a jejich defenziva je plná děr. Vše končilo několika odchody a úmysl vedení klubu se zdá být jasný – sázka na mladé hráče.

Protože Sharks minulou sezonu skončili opět u dna tabulky, měli vysokou šanci, že jim los přiřkne zrovna první volbu v nadcházejícím draftu. Tato očekávání se naplnila, stejně jako se naplnila předpověď, že nejvíce žádaným hokejistou při draftu bude osmnáctiletý Kanaďan Macklin Celebrini.

Macklin má za sebou juniorské mistrovství světa, kde Kanada nestačila 2:3 na Česko. Poslední sezonu přitom působil v týmu Boston University, kde nasbíral 64 bodů. Ty zaznamenal shodně 32 asistencemi a 32 brankami. O rok dříve v dresu Chicaga Steel zaznamenal dokonce 86 bodů.

„Je to neskutečný pocit. O tomto okamžiku jsem snil už od dětství a teď se stal skutečností. Je to úžasný pocit," řekl pro ESPN krátce po volbě mladý forward, jenž bude součástí nové podoby týmu San José.

Dvojkou draftu se stal běloruský obránce Arťom Levšunov, kterého získalo Chicago. Anaheim Ducks měl třetí volbu a s velkým překvapením ji využil pro hráče, který nefiguroval ani v nejlepší desítce – Becketta Senneckeho. Kačeři, kteří také vždy patřili k předním týmům Západní konference, se poslední roky kvůli zpackané přestavbě kádru trápí. Teď se ukáže, zdali jim tento tah přinese ovoce.

Český mladík Adam Jiříček, který kvůli zranění na juniorském mistrovství světa zmeškal značnou část sezony, byl nakonec vybrán do St. Louis Blues. Jeho o dva roky starší bratr David byl před dvěma lety také součástí draftu, tehdy si jej vybral Columbus.

Předchozí volby č. 1 v draftu:

2024: Macklin Celebrini - San Jose Sharks
2023: Connor Bedard - Chicago Blackhawks
2022: Juraj Slafkovsky - Montreal Canadiens
2021: Owen Power - Buffalo Sabres
2020: Alexis Lafreniere - New York Rangers
2019: Jack Hughes - New Jersey Devils
2018: Rasmus Dahlin - Buffalo Sabres
2017: Nico Hischier - New Jersey Devils
2016: Auston Matthews - Toronto Maple Leafs
2015: Connor McDavid - Edmonton Oilers
2014: Aaron Ekblad - Florida Panthers
2013: Nathan MacKinnon - Colorado Avalanche
2012: Nail Yakupov - Edmonton Oilers
2011: Ryan Nugent-Hopkins - Edmonton Oilers

další zajímavé články