sobota, 28. 09. 2024
Boston přehrál v pátém utkání série Dallas a slaví rekordní osmnáctý titul!

Boston přehrál v pátém utkání série Dallas a slaví rekordní osmnáctý titul!

Finálová série basketbalové NBA je u konce. Boston před domácím publikem ovládl pátý zápas poměrem 106:88 a mohl tak již po osmnácté zvednout nad hlavu titul pro mistra nejlepší klubové basketbalové soutěže. Osamostatnili se tak v čele historických tabulek soutěže.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 18. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Většina hráčů současného kádru Bostonu se však radovala vůbec poprvé. Na předchozí titul totiž tento celek navázal po dlouhých šestnácti letech, a tak mohly vypuknout bujaré oslavy. Boston se do této chvíle dělil o nejvyšší počet vítězství v NBA s Los Angeles Lakers.

Jediným hráčem, který věděl, jaké to je získat nejcennější trofej, byl Jrue Holiday. Ten se radoval už v roce 2021 s Milwaukee. Poprvé se tak dočkal třeba velké hvězdy Jayson Tatum a Jaylen Brown, nebo veterán Al Horford. Právě Brown pak získal trofej Billa Russella pro nejužitečnějšího hráče finálové série.

Bývalá nejlepší florbalistka světa ukončila kariéru

"Je to úspěch celého týmu. Podělím se o trofej se svým bratrem a parťákem Jaysonem Tatumem," uvedl Brown. Ten se mohl ve finále pyšnit průměrem 20,8 bodů na jedno utkání. V jeho prospěch nahrál především druhý zápas série, v němž se stal Brown klíčovou postavou.

Nadále se tak nikomu v historii ligy nepodařilo ve finále prolomit nepříznivý stav 0:3 v sérii. Dallas sice ve čtvrtém klání vykřesal jiskru naděje, po návratu série do Bostonu však Celtics udělali poslední krok k vysněnému cíli.

"Je to skvělý pocit. Byli jsme pod velkým tlakem, často nás kritizovali, ale to je Boston. Tady jsou nejvyšší nároky a to je správně. A poslouchat, že děláte dobrou práci, je stejně nebezpečné jako slyšet hlasy, že nestojíte za nic. Teď se pojďme radovat a užívat si odměnu za tvrdou práci," prohlásil trenér šampionů Joe Mazzulla.

další zajímavé články