sobota, 28. 09. 2024
Nymburk musí do těžké kvalifikace o Ligu mistrů. Kdo všechno se mu může postavit do cesty?

Nymburk musí do těžké kvalifikace o Ligu mistrů. Kdo všechno se mu může postavit do cesty?

Jak to bude vypadat s českou basketbalovou stopou v nadcházející sezoně 2024/2025? Zatímco Brno čeká počtvrté Severoevropská liga, Nymburk se pokusí kvalifikovat do Ligy mistrů FIBA.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 21. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Basketball Nymburk

Pro bývalé královské město ze Středočeského kraje půjde o velkou premiéru. V předešlých deseti letech se totiž jako neustále vítězící šampion kvalifikoval téměř vždy do základní soutěže a nyní nedostal kvůli slabšímu rantingu z posledních tří ročníků ani divokou kartu.

V zářijové kvalifikaci bude bojovat o čtyři postupová místa hned 24 mužstev. Celky budou rozděleny do čtyř šestičlenných skupin a do finančně atraktivní základní části, jež vypukne první říjnový den, postoupí pouze vítězové.

Los proběhne 26. června a nasazený Nymburk by se mohl vyhnout papírově nejsilnějším protivníkům jako Andorra (Španělsko), Cholet (Francie) či Bonn (Německo), který LM ovládl v roce 2023 a letos se probojoval do čtvrtfinále.

Po 11 letech pod trenérem Czudkem nutně potřeboval změnu a NH Ostrava tak vítá zpět ztraceného syna

Jak vyšlo na serveru nbl.basketball, kromě již zmíněných klubů budou usilovat o postup dál turecký Petkimspor, gruzínské Kutaisi, finská Nokia, britští Caledonia Gladiators, rumunská Oradea, italské Sassari, švýcarský Fribourg, Heroes den Bosch z Nizozemska, litevský Juventus, Kalev/Cramo z Estonska, kyperský Keravnos, Norrköping ze Švédska, řecký PAOK Soluň, bulharské Rilski, portugalská Benfica Lisabon, ázerbájdžánský Sabah, srbská Subotica, belgické Antverpy, Trepca z Kosova a slovenský šampion Levice.

Pakliže by se Nymburku nepodařilo postoupit, čekal by ho alespoň FIBA Europe Cup, v němž se v předešlých měsících dokázal probojovat mezi osm nejlepších výběrů.

Už je jisté, že u toho nebude Ty Gordon, jenž přestupuje do turecké Manisy. "Gratulujeme mu ke splnění snu, jelikož právě angažmá v turecké lize si přál. Jde o už o několikaletého hráče, který se z Nymburka posunul do přední evropské ligy. Ať se daří Tyi," vzkázalo své dnes již bývalé opoře vedení.

další zajímavé články