neděle, 30. 06. 2024
OH Paříž 2024: Tenis a box budou k vidění na legendárním stadionu Rolanda Garrose

OH Paříž 2024: Tenis a box budou k vidění na legendárním stadionu Rolanda Garrose

Letní olympijské hry v Paříži nabídnou také nemalou porci zábavy pro všechny fanoušky tenisu. 


  • autor: Ondra Peřina
  • , vydáno: 28. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

A kde jinde by se tento turnaj měl odehrávat než na slavném stadionu Rolanda Garrose? Každoročně hostí French Open, jediný grandslam hraný na antuce. Tentokrát na něm muži i ženy budou bojovat o olympijské medaile.

Svůj název získal tento areál po leteckém průkopníkovi Rolandu Garrosovi a otevřen byl v květnu 1928. Modernizovaný areál se může pochlubit osmnácti kurty s hlavními stadiony Philippa Chatriera, Suzanne Lenglenové a Simonne Mathieuové. Kromě tenisu pak poskytne své zázemí i boxu.

Poslední modernizace tohoto areálu proběhla v letech 2015 až 2021. Od té doby se může kurt Philippe-Chatrier pochlubit stahovací střechou s revolučním designem, kurt Simonne-Mathieu hledištěm s kapacitou 5000 míst.

Tenisový turnaj na LOH 2024 bude již sedmnáctý ročník a ve francouzské metropoli proběhne od soboty 27. července do neděle 4. srpna.  Všechny soutěže se budou hrát ve formátu vyřazovacího systému. Muži i ženy se představí v počtu 64 hráčů, což značí šestikolový turnaj. Čtyřhra zahrnuje 32 párů mužských a ženských, smíšená čtyřhra pak párů 16.

V mužské dvouhře se představí Tomáš Macháč a Jakub Menšík, v ženské pak Linda Nosková, Barbora Krejčíková, Karolína Muchová či Markéta Vondroušová. Kromě Noskové si všechny pak zahrají i čtyřhru, kde bude české barvy reprezentovat i Kateřina Siniaková.

Stadion Roland Garros bude hostit i turnaj v boxu. Tento sport je na letních olympijských hrách již od roku 1904, jen během let měnil počty svých váhových kategorií. Muži se představí ve dvanácti kategoriích, ženy pak v pěti. Český box mít v Paříži zastoupení nebude.

další zajímavé články