pondělí, 01. 07. 2024
Ostuda na EURU jde za Fouskem. Pozice šéfa je na něj příliš, řekl Vízek. To Baráka se zastal

Ostuda na EURU jde za Fouskem. Pozice šéfa je na něj příliš, řekl Vízek. To Baráka se zastal

Mohli být za hrdiny. Nebo se alespoň vyhnout roli psanců. Místo toho se ale do vlasti vrátili jak zpráskaní psi. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 30. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Ve chvíli, kdy se vyřazovací část mistrovství Evropy teprve rozjíždí, jsou čeští fotbalisté dávno doma. NA EURU uhráli jen jeden bod, ve skupině s Portugalci, Tureckem a Gruzií skončili jako poslední. Možná ještě víc ale Ladislava Vízka trápí umělecký dojem, který na turnaji zanechali. Pokud by mohl někoho hnát k odpovědnosti, ukázal by na toho nejvýš. Obětoval by fotbalového šéfa Petra Fouska!

“Že jsme na EURU skončili tak brzy, je věc jedna. Věc druhá je snad ale ještě bolestivější. V technické vyspělosti, kombinaci s míčem jsme byli snad nejhorší ze všech. Mluvil jsem o tom s ostatními staršími kluky a shodli jsme se na tom, že je to odraz české ligy i vedení. Na pana Fouska je totiž pozice šéfa příliš,“
zaútočila legenda Dukly na předsedu svazu, který po nástupu do funkce sbírá body možná v zahraničí, na domácím poli ale určitě ne.

Že vsadil na Ivana Haška, mu Vízek samozřejmě nevyčítá, on sám ho na pozici reprezentačního trenéra doporučoval dlouhá léta. Naopak mu vadí, že ho k mužstvu nepovolal daleko dřív. “Kdyby se k tomu rozhoupal už během kvalifikace, třeba by to dopadlo mnohem lépe. Takhle ale Ivan převzal mužstvo až moc pozdě, navíc ještě přišel v pozici nechtěného kouče. To všechno jde za Fouskem a těch přešlapů má za sebou mnohem víc. Slíbil přivést velkého manažera, nakonec nepřivedl vůbec žádného. A jak se postavil ke kauze Sadílek, snad ani nemá cenu komentovat. Je to ostuda,“ lamentoval Vízek s tím, že když fotbal nefunguje nahoře, nemůže fungovat ani dole.

České mužstvo to v Německu potvrdilo, zároveň mělo i dost smůly. Nebe ne? “Štěstěna nám nakloněna vážně nebyla, to je samozřejmě pravda. Jen o ní to ale není. Na takové úrovni musíte prokázat fotbalový kumšt a toho jsme měli přímo žalostně málo. Víc jsem ho viděl i u Gruzie. A to i když jsme v zápase (1:1) s ní byli asi lepší,“ poznamenal slavný internacionál, podle kterého chyběla mužstvu větší individuální kvalita. Možná i lídři.

“Trochu jsem se bál, že všechno bude zase ležet na Patriku Schickovi. Ten je samozřejmě skvělý, jenže byl dlouho zraněný, navíc svůj návrat ještě uspěchal. Dalo se čekat, že takovou hvězdou jako na minulém šampionátu logicky nebude, což se taky potvrdilo. Nedal gól, pak se zase zranil. To se bohužel může stát. Jen by to měl někdo vzít za něj, v našem týmu ale nikdo nevyčníval,“ hlesl posmutněle Vízek.

K pranýřování Antonína Baráka, jenž v klíčové bitvě s Tureckem dostal červenou kartu už po 20 minutách, se přidat ale odmítl. “Že v neúspěchu je hrozně moc namočený, ví dobře i tak, není třeba mu nakládat ještě víc. Lidi mu nasazují psí hlavu, že je mi ho až líto. Že se nechal takhle brzy vyhodit, pro nás znamenalo konec EURA, ale zase by nebylo fér házet všechno na něj. Stejně jako na rozhodčího, který byl v tom zápase ale vážně hrozný,“ vrátil se Vízek k porážce 1:2, jež definitivně znamenala konečnou. Stejným výsledkem padli Češi i na úvod s Portugalci.

Do budoucnosti se ale snaží dívat s vírou. Když Česko postoupí na mistrovství světa do Ameriky, bude všechno odpuštěno, ostatně právě to je od začátku Haškův úkol číslo jedna. Otázkou je, zda bude mít šanci ho ještě splnit. “Stát se teď může samozřejmě cokoliv. Na tomhle výbuchu ale nesou vinu úplně všichni. Ivan doplatil na ten amatérismus ve vedení, a to i když se vždycky rozhoduje na hřiště. Já každopádně věřím, že u kormidla zůstane. Alespoň bude mít obrovskou motivaci splatit dluh za tohle EURO. A on to udělá. Dostane tým na světový šampionát, čímž složí reparát,“ uzavřel bývalý skvělý fotbalista.

Hledá se viník, Češi herně ale nezklamali. Haška popraví až případný neúspěch ve válce o MS

 

další zajímavé články