neděle, 30. 06. 2024
Hledá se viník, Češi herně ale nezklamali. Haška popraví až případný neúspěch ve válce o MS

Hledá se viník, Češi herně ale nezklamali. Haška popraví až případný neúspěch ve válce o MS

Při nástupu do funkce si vytyčil dva jasné cíle. Jeden už teď nesplnil. Krach českých fotbalistů na mistrovství Evropy dostal trenéra Ivana Haška pod nepříjemný tlak, pomalu se už začíná spekulovat o jeho odvolání. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 27. 06. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

On sám s tím musel počítat. Věděl, že když neprojde do osmifinále, jeho hlava bude zákonitě na špalku, přesně to se i děje. Zároveň je ale třeba vidět věci tak, jak jsou. Zůstat objektivní. I když jeden bod a poslední místo ve skupině jsou prostě málo, reálně mužstvo ukázalo sílu mnohem větší. Až opadne první vlna kritiky, najde se prostor k tomu i chválit. A Hašek bude ve funkci pokračovat dál. Osudným by mu byl až neúspěch v boji o světový šampionát v USA.

Byť od konce českého týmu na mistrovství neuplynulo ještě ani 24 hodin, hon na čarodějnice už dávno začal. Hledá se viník. Nejlépe viníci. Při takovém výsledku to ani nemůže být jiné a Haškovo jméno se logicky nabízí jako první. Se značnou nedůvěrou veřejnosti se ostatně potýkal už při jmenování do funkce. Právě na EURU se mohl svého stínu elegantně zbavit, za daných okolností to pro něj byla ideální mise na úvod. Stačilo postoupit do osmifinále. Tedy splnit základní úkol, který se vzhledem k systému turnaje i očekávané kvality českých soupeřů nezdál příliš těžký.

Čárou přes rozpočet byli ale Gruzínci. Vůbec největší outsider turnaje hrál ve skupině skvěle. Předvedl vynikající výkon s Turky i Portugalci, tu nejtěžší šichtu mu připravili Češi. I když situace v tabulce velela oběma týmům vyhrát, Haškovi svěřenci byli jasně lepší, jen doplatili na promarněné šance a smolnou penaltu. Viděl to každý. A ani sebelepší analýza tenhle pocit nezmění.

Zásadní je, že na solidní výkon se povedlo navázat i proti Turecku. Byť od 20. minuty hráli Češi o desíti, drželi se soupeřem krok herně i výsledkově, v temnotě ho nechali tápat až úplně do konce. Vytvářeli si šance i v oslabení a nebýt šíleného přehmatu rozhodčího Istvána Kovácse, který místo hraní rukou hned dvou Turků viděl neexistující faul Jana Kuchty, šli by osm minut před koncem do vedení. Zda by ho udrželi, samozřejmě nikdo neví, už tak vysoká nervozita Turků by ale v tu chvíli explodovala do výšin. S ohledem na výsledek souběžně hrané bitvy Portugalska s Gruzií by byly rázem ze hry.

Pokud tedy Češi na šampionátu zklamali, bylo to jen v zápase s největším favoritem. Proti Portugalsku se vesměs pouze bránili, i tak ale až do nastavení drželi remízu, což kritice ubírá dost na razanci…

Jasně, výsledek je pořád stejný. Češi neuspěli, nesplnili cíl. A rozhodně nejen kvůli tomu, že měli smůlu. Staly se chyby a je třeba je zanalyzovat. Vyprat a odstranit. Zároveň je ale třeba říct, že zisk jednoho bodu neodpovídá tomu, jak Češi ve skupině hráli. Skončili na chvostu, s trochou štěstí za zády a jiným rozhodčím na závěr ale mohli být i první.

Pokud by tedy Hašek u nároďáku skončil, musí spolu s ním skončit i ti, co ho do funkce dosadili. Za EURO si totiž vyhazov nezaslouží. Ať je pro něj jen varováním, že v kvalifikaci na mistrovství světa musí dostat svůj tým o level výš. Ostatně bude tahle mise ještě důležitější.

další zajímavé články