úterý, 02. 07. 2024
Z radosti smutek. Slováci měli postup na dosah, v páté minutě nastavení je ale zmrazil Bellingham

Z radosti smutek. Slováci měli postup na dosah, v páté minutě nastavení je ale zmrazil Bellingham

Diváci na stadionu i doma u televizních obrazovek už viděli Slovensko ve čtvrtfinále. Jeho snahy však v úplném závěru zmařil mladý záložník Bellingham a obrat v nastavení dokonal Kane.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 01. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Depositphotos

Přesně tohle jsou důvody, proč je fotbal jedním z nejoblíbenějších sportů planety a proč se ty nejlepší příběhy mohou psát i v hodině dvanácté. Bohužel pro slovenskou reprezentaci, zrovna ona se stala obětí této nezapomenutelné kapitoly.

Naši východní sousedi nezačali duel s favorizovanou Anglií vůbec špatně. S míčem si sice tak často netykali, ale zato měli spoustu nebezpečných výpadů, které mohly už v úvodu utkání skončit gólovou radostí. Ta ale přišla „až“ v 25. minutě, kdy se po fantastické týmové akci ve vápně s míčem na kopačce objevil nikým neatakovaný Ivan Schranz.

Anglie opět potvrdila, proč jsou její výkony kritizovány. Její kombinace nikam nevedly a za první půli nenamířila ani jednu ze svých střel do prostoru mezi tři tyče. Její nápor se postupně stupňoval až ve druhé půli, kde už jí tak nepřálo štěstí. To vše až do 95. minuty, kdy už si snad všichni na stadionu mysleli, že tento zápas skončí postupem Slovenska.

Akci za vyrovnáním načal obránce Walker, jehož dalekonosný out mířil do vápna soupeře. Zde dobře odhadl situaci mladý záložník Jude Bellingham, který výstavními nůžkami nasměroval míč do prostoru, kde brankář nemohl zakročit. Hráči Anglie rázem byli na koni, kdežto Slovensko rázem na dně.

Než se Slováci stačili oklepat, už museli míč tahat z branky podruhé. Hned na začátku prodloužení se k balonu ve vápně dostal Toney, jenž jej nasměroval na hlavičku Kanea, který z bezprostřední blízkosti namířil své mužstvo do čtvrtfinále.

Naprosto hladký vstup do dalšího kola turnaje si zajistili Španělé, kteří zdemolovali Gruzii 4:1. Nebýt vlastního gólu, nebylo by z toho takové drama, protože se Gruzijci do hry vůbec nedostali a po celých 90 minut byli pod neustálým náporem soupeře. 

EURO, osmifinále

Anglie – Slovensko 2:1 (0:1)
Branky: 90+5. Bellingham (Guéhi), 91. Kane (Toney) – 25. Schranz (Strelec)
Karty:   3. Guéhi (ENG), 7. Mainoo (ENG), 17. Bellingham (ENG) – 13. Kucka (SVK), 45+1. Škriniar (SVK), 108. Vavro (SVK), 114. Gyömbér (SVK)
Rozhodčí: Meler – Eyisoy, Ersoy (všichni TUR)

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier (66. Palmer) – Mainoo (84. Eze), Rice – Saka, Bellingham (106. Konsa), Foden (90+4. Toney) – Kane (C) (106. Gallagher).
Náhradníci: Ramsdale, Henderson – Shaw, Alexander-Arnold, Dunk, A. Gordon, Watkins, Bowen, Gomez, Wharton.

Trenér: Gareth Southgate.

Slovensko: Dúbravka – Pekarík (109. Tupta), Vavro, Škriniar (C), Hancko – Kucka (81. Bero), Lobotka, Duda (81. Bénes) – Schranz (90+3. Gyömbér), Strelec (61. Boženík), Haraslín (61. Suslov).
Náhradníci: Rodák, Ravas – Obert, Rigo, Hrošovský, De Marco, Ďuriš, Sauer, Kóša.

Trenér: Francesco Calzona.

Španělsko – Gruzie 4:1 (1:1)
Branky: 
39. Rodri (Williams), 51. Ruiz (Yamal), 75. Williams (Ruiz), 83. Olmo (Oyarzabal) – 18. Le Normand (Kakabadze) (vla.)
Karty: 44. Morata (ESP) – 71. Davitašvili (GRU)
Rozhodčí: Letexier – Mugnier, Rahmouni (FRA)


Španělsko: Simón – Carvajal (81. Navas), Le Normand, Laporte, Cucurella (66. Grimaldo) – Pedri (52. Olmo), Rodri, Ruiz (81. Merino) – Yamal, Morata (C) (66. Oyarzabal), Williams.
Náhradníci: Raya, Remiro – Fernández, Vivian, Joselu, Torres, Baena, Zubimendi, López, Pérez.

Trenér: Luis de la Fuente

Gruzie: Mamardašvili – Kakabadze, Gvelesiani (79. Kvekveskiri), Kašia (C), Dvali, Ločošvili (63. Citaišvili) – Čakvetadze (63. Davitašvili), Kiteišvili (41. Altunašvili), Kočorašvili – Mikautadze (79. Zivzivadze), Kvaracchelia.
Náhradníci: Loria, Gugešašvili – Kverkvelia, Kvilitaja, Gočoleišvili, Šengelia, Lobžanidze, Tabidze, Sigua.

Trenér: Willi Sagnol
 

 

další zajímavé články