čtvrtek, 04. 07. 2024
Na papíře jsme silní, ale bude záležet i na losu, říká před Paříží šéf osmičlenné tenisové výpravy Pála

Na papíře jsme silní, ale bude záležet i na losu, říká před Paříží šéf osmičlenné tenisové výpravy Pála

Šéf výpravy Petr Pála pohlíží na nominaci českých tenistů pro olympijské hry v Paříži s příslibem možného úspěchu. Vedle obhájkyň deblového zlata z Tokia 2021 Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové nechybí v týmu ani stříbrná medailistka Markéta Vondroušová, Tomáš Macháč, Jakub Menšík, Adam Pavlásek, Karolína Muchová a Linda Nosková. Pála si přál, aby Češi zanechali stejně jako při předchozích třech účastech pod pěti kruhy medailovou stopu.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 02. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

 

 

OH Paříž 2024: Tenis a box budou k vidění na legendárním stadionu Rolanda Garrose

"Budu rád za jakoukoliv medaili. Kdyby to cinklo, tak by to bylo super, protože by se navázalo na předchozí olympiády. Byl bych rád, aby série pokračovala," řekl Pála.

Češi zahájili medailovou sérii na OH před dvanácti lety v Londýně, kde braly stříbro Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. V Riu de Janeiro 2016 získala bronz ze singlu Petra Kvitová, k níž se přidali v mixu Radek Štěpánek s Hradeckou a v ženské čtyřhře Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou. Před třemi lety vybojovala stříbro v Tokiu Vondroušová, Krejčíková se Siniakovou v deblu dokonce triumfovaly.

"Hráče a hráčky máme na to, aby se porvali o postup do zápasů o medaili. Bude zajímavé, jak se všichni poperou s tím, že se jde z antuky na trávu a zase na antuku. Naše holky umí hrát všechny na všem. Bára je vítězka z Paříže (Roland Garros), Maky (Vondroušová) a Muška (Muchová) jsou finalistky. Na papíře jsme silní, ale tenis je vyrovnaný. Bude záležet i na losu," doplnil Pála.

 

Siniaková se propadla v žebříčku WTA o devět míst a před ní je nejen Vondroušová, ale i Nosková, Krejčíková a Muchová

Zatímco ze světových jmen se z olympiády omluvily například Běloruska Aryna Sabalenková či Tunisanka Uns Džábirová, české opory chybět nechtějí. "Olympiáda je pro všechny ostatní sporty, možná kromě fotbalu a ragby, vrchol. A pro tenisty šel úspěch na olympiádě ohromně nahoru. Vnímají to teď jinak. Máme grandslamy, ale pak už je olympiáda," doplnil Pála.

Všechny tři soutěže by mohl odehrát Macháč, který je vedle singlu také ve čtyřhře s Pavláskem a může hrát i smíšenou čtyřhru se Siniakovou. "Mix se hlásí 24. července a budeme hlásit Katku a Tomáše. Myslím, že šanci dostat se mají," uvedl Pála.

Do nominace se po odhlášení některých hráčů vešel také osmnáctiletý Menšík. Chybí naopak Jiří Lehečka, protože léčí únavovou zlomeninu bederního obratle. "Je to škoda. Tohle zranění je těžké odhadnout," řekl Pála.

 

Stres, že hned půjde hrát na centrkurt, padne i na uzdravenou wimbledonskou šampionku Vondroušovou: Musím se s tím poprat v hlavě

další zajímavé články