pondělí, 28. 10. 2024
Smolný závod pro Salače. Pády soupeřů ho zbrzdily, titul získal Japonec Ogura

Smolný závod pro Salače. Pády soupeřů ho zbrzdily, titul získal Japonec Ogura

Filip Salač měl ve Velké ceně Thajska Moto2 šanci na výborný výsledek, ale nešťastné incidenty s pády soupeřů ho opakovaně zdržely.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 28. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Navzdory těmto komplikacím se nakonec probojoval na 14. místo, což mu přineslo dva body. Japonský jezdec Ai Ogura si mezitím druhým místem zajistil titul mistra světa. Salač odstartoval z druhé řady po svém nejlepším kvalifikačním výsledku sezóny a měl ambice útočit na stupně vítězů. Bohužel už v prvním kole došlo k nehodě – Španěl Aldeguer srazil Itala Arbolina, což Salače donutilo téměř zastavit a vyjet z trati, čímž se propadl až na 24. příčku. Tato ztráta znamenala výrazné zpomalení, ale český jezdec se nevzdal a zahájil stíhací jízdu směrem k bodované patnáctce.

Ferrari cílí na titul v Poháru konstruktérů: Leclerc a Sainz chtějí využít závěrečnou šanci sezony 2024

Smůla se mu však nevyhnula ani při dalším pokusu o návrat. V šestém kole se Salač dostal blízko k bodované pozici, když před ním spadl další jezdec, Australan Agius. Tento další incident opět znamenal zdržení a nutnost znovu zrychlit, což Salačovi komplikovalo šance na lepší umístění.

Ogura slaví titul a Salač si odnáší jen dva body

Zatímco Španěl Canet mířil za třetím vítězstvím sezóny, Japonec Ogura se probojoval na třetí příčku a díky chybě Ramiréze se dostal na druhé místo, čímž si zajistil titul mistra světa. Pro Japonsko to znamená konec patnáctiletého čekání na titul v Moto2. „Jsem neskutečně šťastný,“ řekl Ogura, který kvůli zlomené ruce během sezóny pochyboval o šanci stát se šampionem, uvádí web motogpsport.

Závod byl předčasně ukončen červenou vlajkou kvůli dešti, což znamenalo, že Salač skončil na 14. místě a připsal si dva body. „Byl jsem naštvaný, cítil jsem, že jsem schopný zajet skvělý výsledek,“ řekl Salač. Dva body pro něj byly slabou útěchou. Mezitím v závodě MotoGP zvítězil Ital Bagnaia na mokré trati, což zajistilo Ducati rekordní 15. triumf v řadě. Vedoucí jezdec šampionátu, Španěl Martín, obsadil druhé místo a jeho náskok v celkové klasifikaci je nyní 17 bodů. Boj o titul však zůstává napínavý, přičemž do konce sezóny zbývají závody v Malajsii a Valencii.

další zajímavé články