úterý, 15. 10. 2024
Steiner kritizuje FIA: Verstappen by kvůli přísnému postupu mohl opustit F1

Steiner kritizuje FIA: Verstappen by kvůli přísnému postupu mohl opustit F1

Guenther Steiner, bývalý šéf stáje Haas, ostře kritizuje postup FIA vůči Maxovi Verstappenovi za vulgární vyjadřování na tiskové konferenci. Tvrdí, že trest v podobě veřejně prospěšných prací je nepřiměřený a varuje, že pokud se situace neuklidní, mohl by trojnásobný mistr světa dokonce opustit Formuli 1.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 12. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Formula 1

Verstappenova penalizace za vulgární výrok

Po kontroverzním incidentu na tiskové konferenci v Singapuru, kde Max Verstappen použil vulgární slovo, se FIA rozhodla zakročit a potrestala jezdce veřejně prospěšnými pracemi. Podle Guenthera Steinera, známého svou upřímností a tvrdým vyjadřováním, šlo o zbytečné vyostření situace. „Max nenadával nikomu konkrétnímu, jen komentoval své auto,“ uvedl v rozhovoru pro BBC.

Verstappen se po tomto incidentu rozhodl zkrátit své odpovědi na oficiálních tiskových konferencích FIA a raději mluvil s novináři mimo oficiální prostor. Trest označil za „nesmyslný“ a naznačil, že podobné situace by ho mohly přimět k předčasnému odchodu z Formule 1. Zároveň prozradil, že většina jeho kolegů ho v tomto sporu podporuje.

Steiner: Trest je přehnaný

Guenther Steiner v rozhovoru pro CNN prohlásil, že FIA zvolila špatnou taktiku. „Stačilo by Maxe upozornit, nebylo nutné z toho dělat velkou věc,“ řekl. Dále vysvětlil, že snaha o spolupráci s jezdci by vedla k lepším výsledkům než přísné tresty. „Trestání jezdce za něco, co bylo vyřčeno v horké chvilce, nedává smysl. Když jedete 350 km/h, těžko si budete hlídat slova,“ dodal Steiner s nadsázkou.

Ohlédnutí za Abu Dhabi 2021: Biblická chyba

Steiner ve své knize nezapomněl kritizovat ani kontroverzní rozhodnutí bývalého ředitele závodu Michaela Masiho v závodě v Abu Dhabi 2021, které přímo ovlivnilo výsledek a zajistilo Verstappenovi mistrovský titul. „Rozhodnutí, která padla během závěrečných kol, byla chybou biblických rozměrů,“ tvrdí Steiner a dodává, že kdyby závod řídil zesnulý Charlie Whiting, dnes by byl Lewis Hamilton osminásobným mistrem světa.

Jak se rozhodne FIA?

Situace kolem Verstappenovy penalizace zatím zůstává otevřená. Zda FIA změní svůj přístup a sníží napětí mezi jezdcem a organizací, nebo zda tento spor povede k vážnějším důsledkům, zůstává otázkou. Pokud by však Formule 1 přišla o Verstappena, jednalo by se o velkou ztrátu nejen pro fanoušky, ale i pro samotný sport.

další zajímavé články