úterý, 22. 10. 2024
Bod za nejrychlejší kolo v F1 končí, FIA zavádí nové změny pro sezónu 2025

Bod za nejrychlejší kolo v F1 končí, FIA zavádí nové změny pro sezónu 2025

Světová rada FIA oznámila změny v pravidlech Formule 1. Kromě konce bodu za nejrychlejší kolo budou mít nováčci větší příležitost využít do kokpitu monopostů.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 19. 10. 2024
  • , zdroj fotky: F1

Konec bodu za nejrychlejší kolo

S blížícím se koncem letošní sezóny Formule 1 dojde k významným změnám pravidel. Světová rada Mezinárodní automobilové federace (FIA) se rozhodla, že od sezóny 2025 bude zrušena navíc bod za nejrychlejší kolo, který byl dosud udělován jezdcům umístěným v top 10. Toto pravidlo, které bylo zavedeno v roce 2019, mělo za cíl oživit závěrečnou fázi závodů, kdy někteří piloti ještě bojovali o tento bod. V praxi to však často znamenalo, že bod putoval k jezdcům, kteří byli bezpečně před svými soupeři.

„Bod za nejrychlejší kolo byl někdy zajímavým oživením, ale často přinesl spíše momenty, kdy bylo jasné, kdo si ho odnese. Z pohledu FIA jsme se rozhodli pro změnu, která přinese větší důraz na celkový výkon během závodu,“ uvedl zástupce FIA po mítinku Světové rady.

Tento bod byl udělován již v letech 1950–1959, kdy mohl získat jakýkoli jezdec bez ohledu na své umístění v závodě. V roce 2019 se pravidlo vrátilo, ale od roku 2025 její diváci již na tratích neuvidí.

Větší prostor pro nováčky

Další změnou, kterou FIA zavádí, je povinnost týmů dát více příležitostí mladým jezdcům. Doposud musel každý tým během sezóny nasadit nováčka do volného tréninku alespoň jednou. Od příští sezóny se tato povinnost zvýší na dvě účasti, což znamená, že talentovaní nováčci dostanou více prostoru ukázat své schopnosti na nejvyšší úrovni motorsportu.

„Chceme, aby mladíci měli větší šanci se přizpůsobit na vozy Formule 1. Dvě povinné účasti ve volných trénincích je krok správným směrem. Zároveň to dává týmům možnost dříve objevit budoucí talenty,“ dodal zástupce FIA.

Týmy F1 obvykle nasazují nové tváře ke konci sezóny, kdy už mají jasnější představu o svých pozicích. Nová pravidla by však mohla znamenat, že se nováčci objeví na trati častěji iv průběhu sezóny, což zvýší jejich připravenost a schopnost zapojit se do budoucích ročníků.

Změny pro sezónu 2025

Kromě zrušení bodu za nejrychlejší kolo a více příležitostí pro nováčky obsahuje nová sada pravidel FIA další úpravy napříč různými motoristickými disciplínami. Týkají se nejen Formule 1, ale také jiných soutěží pod hlavičkou FIA. Kompletní přehled těchto změn je k dispozici na oficiálním webu federace.

Závěr letošní sezóny tak bude poslední příležitost, kdy se bude jezdcům udělovat bod za nejrychlejší kolo. Fanoušci, kteří si oblíbili tuto část strategie, se budou muset rozloučit s jejím dramatem, ale zároveň se mohou těšit na více mladých talentů v akci. Sezóna 2025 slibuje být opět plná změn a nových výzev pro všechny týmy i jezdce.

další zajímavé články