středa, 18. 09. 2024
Aleš Loprais bude v dalším ročníku Rallye Dakar startovat pod novou značkou

Aleš Loprais bude v dalším ročníku Rallye Dakar startovat pod novou značkou

Automobilový jezdec Aleš Loprais bude na dalším ročníku Rallye Dakar startovat s kamionem Iveco. Obhájce druhého místa z letošního roku opustil značku Praga.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 11. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Loprais oznámil změnu v tiskové zprávě. Zároveň potvrdil, že jeho navigátorem bude David Křípal a třetím členem posádky se stane nizozemský mechanik Bernard Der Kindren.  

Ke změně obhájce druhého místa vedla náročnost s případnou úpravou stávajícího speciálu tak, aby byl dále konkurenceschopný. “Na autě bychom museli udělat několik rozsáhlejších úprav podle nových předpisů a odlehčit ho. Ale co je ještě zásadnější, abychom se i nadále pohybovali v absolutní špičce, museli bychom zcela přepracovat vstřikování paliva na common rail, který využívá většina našich hlavních konkurentů. To by byla otázka minimálně tříletého až čtyřletého nákladného vývoje, optimálně s podporou továrny,” vysvětli při tiskové konferenci Aleš Loprais.  

Čtyřiačtyřicetiletý jezdec jednal o možném obnovení spolupráce s Tatrou, s jejímž vozem v minulosti závodil, nakonec ale využil nabídky od společnosti De Rooye, dvojnásobného dakarského vítěze.  

S vozem stejné značky letos slavil triumf Martin Macík junior. Jeho kamion ale vznikl na základě vlastního vývoje v dílnách sedlčanského týmu MM Technology. Loprais mění i složení posádky. Místo Jaroslava Valtra mladšího jej bude navidobat David Křípal, který dosud spolupracoval zejména s Tomášem Ouředníčkem, závodícím v kategorii automobilů.  

Už tento týden náš čekají první zkušební jízdy v Nizozemsku, počátkem října pak budeme znovu testovat u marockého Erfoudu. Přímo z testů se přesuneme do Marrákeše na start Rallye du Maroc, při níž si potřebuji v závodním režimu vyzkoušet jak kamion, tak nového navigátora,” uvedl závodník svůj nejbližší program.  

Ke změně dojde také na sedadle palubního mechanika. Jiřího Strosse vystřídá Bernard der Kinderen, mnohonásobný účastník Dakaru a jeho vítěz z roku 2007. S Nizozemcem už Loprais spolupracoval v letech 2015 a 2016. Na svých ambicích Loprais i přes velké změny nic neubírá. Ty jsou už řadu let stejné.  

Ruský biatlonový podvod potvrzen. Po desetiletém odkladu se němečtí biatlonisté dočkají zlata

další zajímavé články