čtvrtek, 19. 09. 2024
Ruský biatlonový podvod potvrzen. Po desetiletém odkladu se němečtí biatlonisté dočkají zlata

Ruský biatlonový podvod potvrzen. Po desetiletém odkladu se němečtí biatlonisté dočkají zlata

Případ dalšího ruského podvodu z olympiády v Soči byl uzavřen. Němci se tak definitivně po desetiletém odkladu dočkají zlatých medailí ze štafetového závodu.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 11. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Prostřednictvím Mezinárodní biatlonová unie a její jednotkou pro bezúhonnost bylo v prohlášení oznámeno, že člen původně vítězné ruské čtveřice Jevgenij Usťugov neuspěl u Sportovního arbitrážního soudu s odvoláním proti anulování svých výsledků ze sezony 2013/14 kvůli dopingu. 

Mezinárodní biatlonová unie už anulovala Usťugovovy výsledky v roce 2020. Rus se však proti verdiktu odvolal, ale neuspěl. Dnes už bývalý sportovec jakoukoliv vinu dlouhodobě odmítá a naznačuje, že se jedná o spiknutí.  

Naši biatlonisté už nejsou olympijští šampioni. Pamatujete si na legendární finiš Antona Šipulina při štafetě v Soči? Tak teď už to nic neznamená. Rusko přišlo o zlato ze štafety, protože Usťugov byl uznán vinným z porušení antidopingových pravidel. Je to extrémně smutný příběh, ale dalo se čekat něco jiného?” oznámil informaci ruský server championat.com. 

Zlato tak se desetiletým zpožděním připadne Německu, stříbro Rakousku a na bronzovou pozici se posune Norsko.  

S verdiktem arbitráže se těžko smiřuje i krasobruslařská legenda Tarasovová 

Byla to naše olympiáda. Dělali jsme vše, co bylo v našich silách. Šlo o olympijské hry, ne o nějaký soukromý obchod. Byli tam mezinárodní rozhodčí, ne naši. Takže co? Jakým právem nám berou medaile? Budou teď přehodnocovat všechny naše úspěchy od roku 1905 a odebírat nám ceny? To není fér,” uvádí rozčíleně Tarasovová v rozhovoru pro server Sovětskij sport. 

Už dříve byla diskvalifikována ze Soči mimo jiné i původně stříbrná ruská štafeta biatlonistek, což se zpožděním vyneslo bronz pro české kvarteto v čele s Gabrielou Soukalovou. Rusové kvůli dopingu v Soči přišli také o dvě zlaté medaile bobistů. 

 

další zajímavé články