sobota, 14. 09. 2024
Rošáda v týmu Williams. Sargeant sezonu nedokončí, nahradí ho argentinský talent

Rošáda v týmu Williams. Sargeant sezonu nedokončí, nahradí ho argentinský talent

Tým Formule 1 Williams se rozhodl ukončit spolupráci s Loganem Sargeantem. Jediný americký pilot v aktuálním seriálu odchází od stáje uprostřed sezony.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 28. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Toto rozhodnutí překvapilo mnoho fanoušků i odborníků. Třiadvacetiletý Sargeant tak nebude dále reprezentovat britský tým v závodech F1. Místo něj povýšilo vedení stáje do kokpitu jednadvacetiletého Argentince Franca Colapinta, který dosud závodil ve Formuli 2. Colapinto si svou premiéru v prestižní sérii F1 odbude již tento týden během Velké ceny Itálie.

Šéf týmu Williams James Vowles vysvětlil důvody, které vedly k této nečekané změně. „Rozhodnutí vyměnit jezdce uprostřed sezony se nedělalo snadno, ale jsme přesvědčeni, že tak bude mít Williams největší šanci bojovat o body ve zbytku sezony," uvedl Vowles. Podle něj tým připravil velké vylepšení vozu, což si vyžaduje maximální nasazení a schopnosti na trati. „Připravili jsme velké vylepšení vozu a potřebujeme maximalizovat šance bodovat v pozoruhodně těsné bitvě ve středu pole," dodal Vowles.

Sargeant měl odejít po sezoně

Logan Sargeant měl původně opustit tým až na konci letošní sezony, kdy měl jeho místo zaujmout Carlos Sainz, který přestupuje z Ferrari a od příštího roku by měl být druhým pilotem týmu po boku Alexe Albona. Sargeant však nakonec končí již teď, a to s jediným bodem z šestatřiceti startů, které nasbíral od svého nástupu do Williamsu v roce 2023. Jeho nejlepším letošním výsledkem bylo 11. místo, což rozhodně nestačilo na uspokojení očekávání vedení týmu. Nováček ve Formuli 1 Franco Colapinto má za sebou ve Formuli 2 poměrně solidní výsledky, na které bude chtít navázat i mezi elitou. V průběžném pořadí probíhajícího ročníku Formule 2 se mladý Argentinec nachází na šesté příčce.

Colapinto se navíc stane prvním jezdcem v seriálu F1 této země z Jižní Ameriky od roku 2001, kdy se na okruzích objevoval Gaston Mazzacane. Náročnost svého úkolu si však talentovaný Colapinto uvědomuje a věří, že je na novou výzvu připraven. „Přijít do F1 uprostřed sezony bude obrovský obrat, ale jsem na tu výzvu připraven. Budu se naplno soustředit na tvrdou práci s Alexem a celým týmem, abychom uspěli," řekl Colapinto při svém oficiálním představení v roli nového pilota týmu Williams.

Dlouhou sezonu na PGA Tour klasicky zakončí Tour Championship. V nejlepší pozici Scheffler, pět hráčů už na startu ztrácí deset ran

další zajímavé články