pondělí, 16. 09. 2024
Dlouhou sezonu na PGA Tour klasicky zakončí Tour Championship. V nejlepší pozici Scheffler, pět hráčů už na startu ztrácí deset ran

Dlouhou sezonu na PGA Tour klasicky zakončí Tour Championship. V nejlepší pozici Scheffler, pět hráčů už na startu ztrácí deset ran

Dlouhou sezonu na PGA Tour, která navíc byla protkána olympijským turnajem v Paříži, ukončí jako už tradičně turnaj Tour Championship. V nejlepší výchozí pozici je světová jednička Scottie Scheffler, šanci vyhrát FedEx Cup mají ale rozhodně i další.


  • autor: Tomas Dvorak
  • , vydáno: 28. 08. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Systém celoroční soutěže na PGA Tour prošel největší změnou v roce 2019. Do té doby se poslední turnaj nerozehrával s předem daným skóre a v mnoha případech už na Tour Championship nebylo o co hrát. 

Před pěti lety se závěrečný turnaj změnil a 30 nejlepších hráčů sezony vstupuje do Tour Championship s počátečním skóre. Nejlepší hráč startuje s deseti ranami pod par, pět "nejhorších" začíná na paru.

Letos má nejlepší výchozí pozici světová jednička Scottie Scheffler. Vítěz Masters usiluje o svůj první titul v rámci FedEx Cupu a do posledního turnaje vystartuje právě se skóre -10.

O dvě rány zpět se nachází vítěz dvou major turnajů z letošního roku Xander Schauffele, o další ránu zpět najdeme Hidekiho Matsuyamu, jenž triumfoval na prvním turnaji play-off.

Keegan Bradley uspěl na BMW Championship a do finále půjde se skóre -6. Až na pátém místě je průběžně nejlepší Evropan, Švéd Ludvig Aberg ztrácí hned v úvodu pět ran.

Mírně vychladla forma Roryho McIlroye, ten se bude muset potýkat se ztrátou šesti ran stejně jako Collin Morikawa, Wyndham Clark, Sam Burns a Patrick Cantlay. Od jedenáctého do třicátého místa je poté skóre pravidelně odstupňováno - pět hráčů má skóre opět o ránu nižší.

Výchozí pozice pro Tour Championship:

1. Scottie Scheffler: -10
2. Xander Schauffele: -8
3. Hideki Matsuyama: -7
4. Keegan Bradley: -6
5. Ludvig Åberg: -5
T6. Rory McIlroy: -4
T6. Collin Morikawa: -4
T6. Wyndham Clark: -4
T6. Sam Burns: -4
T6. Patrick Cantlay: -4
T11. Sungjae Im: -3
T11. Sahith Theegala: -3
T11. Shane Lowry: -3
T11. Adam Scott: -3
T11. Tony Finau: -3
T16. Byeong Hun An: -2
T16. Viktor Hovland: -2
T16. Russell Henley: -2
T16. Akshay Bhatia: -2
T16. Robert MacIntyre: -2
T21. Billy Horschel: -1
T21. Tommy Fleetwood: -1
T21. Sepp Straka: -1
T21. Matthieu Pavon: -1
T21. Taylor Pendrith: -1
T26. Chris Kirk: PAR
T26. Tom Hoge: PAR
T26. Aaron Rai: PAR
T26. Christiaan Bezuidenhout: PAR
T26. Justin Thomas: PAR

další zajímavé články