čtvrtek, 19. 09. 2024
Čekání je u konce! Dnes odstartoval 53. ročník Barum Czech rallye. Kopecký útočí na svůj dvanáctý triumf

Čekání je u konce! Dnes odstartoval 53. ročník Barum Czech rallye. Kopecký útočí na svůj dvanáctý triumf

Dnes 16. srpna odstartoval 53. ročník Barum rallye ve Zlíně. Kromě českého šampionátu se závod pojede i jako šestý díl osmidílného seriálu Mistrovství Evropy v rallye.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 16. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Slavnostní zahájení se konalo v 16 hodin před zlínskou radnicí. Vstříc nástrahám se nakonec vydalo 98 posádek z 17 států Evropy a Nového Zélandu, kteří se pokusí o co nejrychlejší průjezd necelých dvou stovek měřených úseků. Jezdce celkově čeká 15 rychlostních zkoušek.  

Prvenství z loňského roku obhajuje Jan Kopecký, který tak bude útočit na svůj dvanáctý triumf v soutěži. Dvaačtyřicetiletý jezdec kraluje Barum rallye již od roku 2015. Letošní rok mu ale nepřeje. Český jezdec stále čeká na premiérovou výhru v mistrovství ČR. Kopecký je nyní jako druhý v pořadí s odstupem 23 bodů za Dominikem Stříteským.  

Kvalifikační erzetu vyhrál český jezdec Erik Cais 

Kvalifikační rychlostní zkouška Oldřichovice zahájila dnes dopoledne program Barum rallye. Na 2,7 kilometru dlouhé trati s cílovým výhledem na město Otrokovice se rozhodovalo o startovním pořadí soutěžních posádek pro sobotní etapu.  

Nejrychlejší byl v cíli domácí favorit Erik Cais, který tak do sobotní etapy vyrazí z prvního místa. Těsně za ním se seřadili Rakušan Wagner a Polák Marczyk. “Jsem nadšený a uvidíme, jestli bude první pozice na startu výhoda nebo nevýhoda. Doufejme, že i vzhledem k počasí nám to pomůže,” uvedl po dojetí kvalifikační erzety novinářům Erik Cais.  

Lídr českého šampionátu Dominik Stříteský skončil sedmý, za ním hned vítěz posledních osmi ročníků Jan Kopecký a devátý byl další domácí jezdec Adam Březík. Po pěti letech opět v kategorii RC2 startuje i Václav Pech, který do cíle dojel dvanáctý.  

Chystá se zemětřesení v F1? Za rok by sestavy mohly vypadat úplně jinak

 

další zajímavé články