pátek, 18. 10. 2024
Hamilton ukončil dlouhé čekání na výhru. Ovládl domácí Velkou cenu

Hamilton ukončil dlouhé čekání na výhru. Ovládl domácí Velkou cenu

Série 945 dní bez výhry je u konce. Devětatřicetiletý britský pilot formule 1 Lewis Hamilton ovládl závod v Silverstonu a oslavil rekordní devátý triumf na domácí půdě.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 08. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Formula 1

Hamiltonovi se naposledy podařilo vyhrát 5. prosince 2021, kdy se na nejvyšší stupeň vítězů postavil v Saúdské Arábii. Od té doby na své prvenství dlouho nedokázal navázat. Podařilo se mu to až po neuvěřitelných 945 dnech.

Sedminásobný mistr světa zajel nejrychlejší čas na domácí Velké ceně Silvestonu, a neskrýval svoji radost z tohoto úspěchu. „Moc to pro mě znamená,“ prohlásil. V závodu porazil o 1,5 sekundy Maxe Verstappena z Red Bullu. Trojnásobný mistr světa tak i přes stříbrnou pozici za jezdcem Mercedesu alespoň navýšil své celkové vedení.

Zubří oznámilo další dvě posily

Třetí místo nakonec uzmul Lando Norris z McLarenu. George Russell, jenž si v kvalifikaci vyjel pole position a je stájovým kolegou právě Lewise Hamiltona, musel pro podezření na problém s vodním systémem ze závodu odstoupit.

Hamilton přepsal hned několik rekordů

Pro Hamiltona to tak bylo již 104. vítězství v kariéře, čímž se postaral o několik nových rekordů. Například se stal prvním jezdcem formule 1, jemuž se podařil vyhrát alespoň jeden závod v šestnácti různých sezonách. Stal se také prvním pilotem, kterému se podařilo devětkrát triumfovat na stejném okruhu.

Za zmínku stojí také fakt, že se Hamiltonovi jako vůbec prvnímu jezdci podařilo vyhrát některý z podniků věhlasného seriálu po dosažení magického milníku 300 startů. V Silverstonu se na start F1 postavil již po 344. Kariéru v elitní kategorii formulí zahájil u McLarenu už v roce 2007.

Od příštího ročníku bude Hamilton působit u Ferrari, a tak měl před domácím publikem o motivaci postaráno. „Tohle je můj poslední závod v Silverstonu za tento tým. Chtěl jsem to pro ně moc vyhrát, protože je mám rád a moc si jich vážím – veškeré té tvrdé práce, kterou za ty roky odvedli," dodal.

 

další zajímavé články