čtvrtek, 19. 09. 2024
Charles Leclerc kraloval na svém oblíbeném okruhu v kvalifikaci F1. Druhý dojel Oscar Piastri

Charles Leclerc kraloval na svém oblíbeném okruhu v kvalifikaci F1. Druhý dojel Oscar Piastri

Pilot stáje Ferrari Charles Leclerc již počtvrté za sebou ovládl kvalifikaci F1 v Ázerbájdžánu. Hned za ním dojel Oscar Piastri a třetí Carlos Sainz.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 15. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Šestadvacetiletý pilot Ferrari předčil na městské trati v Baku o 321 tisícin sekundy Australana Piastriho z McLarenu, třetí byl Leclercův týmový kolega Sainz. Lídr šampionátu Max Verstappen z Red Bullu byl až šestý.   

Už první část kvalifikace přinesla překvapení. Lando Norris byl v nepostupových vodách, druhý pokus jel na použitých pneumatikách a narazil na pomalý vůz Estebana Ocona, který měl defekt a vracel so do boxů. Norris svůj pokus vzdal a do dalších bojů se nedostal.  

Z první části kvalifikace nepostoupili Ricciardo, Norris, Bottas, Čou a Ocon. Ve druhé části skončila kvalifikace pro Bearmana, Cunodu, Gaslyho, Hülkenberga a Strolla. 

Ve třetí části byl po prvních pokusech na čele Leclerc před Sainzem a Piastrim. Jezdec McLerenu ale svůj první pokus zajel na použité sadě měkkých pneumatik. Druhý pokus Piastrimu příliš nevyšel, ale přesto se dokázal posunout na druhé místo. Na vedoucího Leclerca to ale nestačilo.  

Je to nejlepší, co jsme si mohli přát. Věřím, že to zítra sehrajeme po týmové stránce dobře, abychom vyhráli,” uvedl před televizními kamerami Leclerc. “Bude to dlouhý závod. V minulých letech jsme to měli tak, že jsme v kvalifikacích byli silní, ale v závodech trochu ztráceli. Letos ale máme silnější vůz, takže doufám, že to tentokrát zvládneme,” dodal vítěz kvalifikace.  

Sergio Pérez porazil Maxe Verstappena a na startu mu bude patřit čtvrté místo. Kuriozní problém měl Alex Albon, který odjel z boxů se zařízením, které vhání suchým ledem ochlazený vzduch do airboxu. Musel tak zastavit na výjezdu z boxů a zařízení si sám sundat.  

Formule 1 na Masarykově okruhu? Jednou F1 v Brně určitě bude, hlásí prezident Autoklubu ČR

 

další zajímavé články