středa, 23. 10. 2024
OH Paříž 2024: Kdo se stane olympijskou vítězkou? S tak rychlým startovním polem by mohl být ohrožen světový rekord z roku 1988

OH Paříž 2024: Kdo se stane olympijskou vítězkou? S tak rychlým startovním polem by mohl být ohrožen světový rekord z roku 1988

Pro diváky je sprint na 100 metrů jednou z nejzajímavějších atletických disciplín. Běh na 100 metrů je nejkratší ze sprinterských distancí na otevřeném stadionu. Individuální sprint žen na olympijských hrách odstartuje v pátek 2. srpna. Kdo se stane olympijskou vítězkou na Stade de France? 


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 01. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Dvojnásobná mistryně světa ve sprintu Sha'Carri Richardsovoná usiluje o svou první medaili z olympijských her a vede nabité ženské pole, ve kterém je také trojnásobná zlatá olympijská medailistka Shelly-Ann Fraser-Pryceová. Zlatá medailistka z Tokia 2020 Elaine Thompsonová-Herahová na letních olympijských hrách v Paříži chybí kvůli zranění.

OH Paříž 2024: Atletika na francouzském národním stadionu přiláká miliony diváků 

Závod žen na stometrové distanci bude pravděpodobně definován rivalitou mezi americkými a jamajskými atlety, kteří dohromady zaznamenali sedm z deseti nejrychlejších časů vůbec. Richardsonová je s časem 10,65 pátou nejrychlejší ženou v historické tabulce této královské disciplíny.  

Richardsovoná se nezúčastnila olympiády v Tokiu 2020 poté, co byl pozitivně testována na THC, látku zakázanou podle pravidel Světové antidopingové agentury. “Každý pohyb, který uděláte, vede k matu. Takže olympiáda, to je šach mat. To je ten moment, o kterém sportovci sní,” řekla Richardsonová před olympiádou časopisu Vogue.

Česká základna v olympijské vesnici přivítá atlety! První velká skupina už přistála v Paříži 

Nejrychlejší africká žena Marie-Josee Ta Lou-Smith z Pobřeží slonoviny, Julien Alfred ze Svaté Lucie, mistryně světa z roku 2019 Dina Asher-Smith a Rosemary Chukwuma z Nigérie jsou další velké adeptky na olympijský úspěch.  

Sprint na 100 metrů žen začíná v pátek 2. srpna předkolem, semifinále a finále se uskuteční o den později v sobotu 3. srpna.  

 

další zajímavé články