středa, 23. 10. 2024
Česká základna v olympijské vesnici přivítá atlety! První velká skupina už přistála v Paříži

Česká základna v olympijské vesnici přivítá atlety! První velká skupina už přistála v Paříži

Přestože jsou olympijské hry již v plném proudu, jeden z nejsledovanějších sportů startuje až šestý den. K vidění bude od 1. do 11. srpna celkem 48 atletických disciplín, ve kterých nebudou chybět čeští reprezentanti. První skupina přistála v Paříži v úterý krátce po půl třetí. 


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 31. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Atletické disciplíny patří na letních olympijských hrách k velmi oblíbeným, nejinak tomu bude i při 33. olympiádě v Paříži. Již v roce 1896 se mohli fanoušci setkat s některými atletickými disciplínami. Od této doby lehká atletiky nechyběla mezi sporty ani jednou.  

Jednoznačně nejzkušenějším z třetiny atletické výpravy, která jako první vyrazila bojovat o medaile, je třiatřicetiletý koulař Tomáš Staněk. Český atlet měl velmi složitou sezónu se zraněním, které mu dlouho nedovolilo startovat. Svůj první start měl až na evropském šampionátu v Římě. " Limit 21 a půl je nastřelený, asi aby se co nejvíc házelo, nemyslím si, že ho dá dvanáct závodníků. V Tokiu stačilo 20.90, teď to bude kolem jednadvaceti. Věřím, že na season best mám, s tím tam jedu,” uvedl Staněk pro Český atletický svaz s ohledem na své letošní venkovní maximum v Římě, které bylo lehce pod zmíněnou metou 21 metrů.  

Šestadvacetiletá výškařka Michaela Hrubá se na své druhé olympijské hry vrací po pauze v Tokiu. Na její první olympiádě v Riu ji bylo pouhých 18 let. “Bylo by úžasné, kdyby to tentokrát vyšlo, na druhou stranu holky jsou teď hodně dobré, padl světový rekord, další skočily přes dva metry. Bude to hodně těžké, ale jedu tam s tím, že chci útočit na svůj nejlepší letošní výkon,” uvedla Hrubá po svém republikovém závodě ve Zlíně.  

V Paříži se představí i nováčci 

Výškař Jan Štefela má svou premiéru pod pěti kruhy a je odhodlaný skákat výše než v Římě, kde skončil na 5. místě s 222 cm. Sprinterka Karolína Maňasová patří se svými dvaceti lety i v mladé české výpravě mezi nejmladší. Obdobně jako Jan Štefela se na svou první olympiádu těší. “Doufám, že mi to vyjde na osobák i semifinále,” uvedla svěřenkyně Iva Pištěka s odkazem na svůj čas 11.17 z Říma.  

I pro zbytek skupiny, která odletěla do Paříže to bude premiéra. Vůbec jako první zasáhne ve čtvrtek do bojů Eliška Martínková, jedenáctá chodkyně z mistrovství Evropy. Vedle individuální dvacítky ji čeká i smíšená maratonská štafeta s Vítem Hlaváčem. Jako další se pod pěti kruhy představí tyčkařské duo David Holý a Matěj Ščerba, kladiváři Patrik Hájek a Volodymyr Myslyvčuk a v neposlední řadě sprinter Eduard Kubelík, který se v Římě probojoval do semifinále na 200 metrů.  

další zajímavé články