středa, 23. 10. 2024
OH Paříž 2024: Atletika na francouzském národním stadionu přiláká miliony diváků

OH Paříž 2024: Atletika na francouzském národním stadionu přiláká miliony diváků

Přesně po sto letech se Olympijské hry vrací do Paříže a organizátoři si dali záležet nejen na zahajovacím ceremoniálu na řece Seině v pátek 26. července. Sportovní akce roku je již za dveřmi a při představování sportovišť nám chybí již jen zázemí atletiky, jež se těší přízni milionů fanoušků.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 29. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Boje v jednotlivých atletických disciplínách proběhnou na francouzském národním stadionu Stade de France s kapacitou pro LOH v počtu 77 083 míst. Proběhne zde i závěrečný ceremoniál pro Francouze má toto místo speciální nádech. Stadion postavený pro MS ve fotbale 1998 pomohl pořadatelské zemi tento šampionát ovládnout. Kromě fotbalu se tu hraje často ale i ragby či se zde pořádají atletické mítinky.

Atletika je populární také v České republice, proto není žádným překvapením, že celá řada reprezentantů bude pod pěti kruhy bojovat o cenné kovy. V akci se představí celkem třicet českých sportovců.

Tereza Hrochová a Moira Stewartová budou zkoušet štěstí na maratonu, Nikoleta Jíchová zase třeba na 400 m překážek, stejně jako Lurdes Gloria Manuel nebo Vít Müller. Trať v délce tří kilometrů s překážkami ukáže v akci Tomáše Habarta. Lada Vondrová, Tereza Petržilková či Matěj Krsek poběží dráhu v délce 400m, o 200 m méně pak Eduard Kubelík, Ondřej Macík či Tomáš Němejc. Stovka nabídne vystoupení Karolíny Maňasové, v delších tratích ukážou svou formu Petra Sičáková či Jakub Dudycha.

Atletika ale není jen o běhání, což potvrdí například Eliška Martínková či Vít Hlaváč v chůzi. O medaile se poperou i čeští oštěpaři Jakub Vadlejch Petra Sičáková či Nikola Ogrodníková, kladivo do vzduchu vyšlou Volodymyr Myslyvčuk a Patrik Hájek, vrh koulí pak nabídne představení Tomáše Staňka.

Ve skoku o tyči se ukážou Amálie Švábíková, David Holý či Matěj Ščerba. Do výšky budou skákat Michaela Hrubá a Jan Štefela a do dálky pak Radek Juška či Petr Meindlschmid.

další zajímavé články