sobota, 19. 10. 2024
Barcelona musí zaplatit pokutu 500 000 €

Barcelona musí zaplatit pokutu 500 000 €

FC Barcelona prohrála své odvolání proti pokutě 500 000 €, kterou jí uložila UEFA za porušení pravidel finanční fair play.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 18. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Rozhodčí soud pro sport (CAS) zamítl odvolání katalánského klubu a potvrdil, že Barcelona se dopustila chybného vykazování zisků v roce 2022, což vedlo k udělení sankce. UEFA pokutovala Barcelonu kvůli nesprávnému zaúčtování mimořádných příjmů jako běžných provozních příjmů. Tento krok byl podle rozhodnutí CAS záměrný a měl pomoci klubu obejít pravidla UEFA týkající se finanční fair play. Konkrétně šlo o příjem z prodeje 25 % televizních práv, který byl nesprávně vykázán jako běžný příjem.

Rusko není problém! Mario Lička získal nejvyšší trenérskou licenci

Barcelona se proti této sankci odvolala a doufala ve snížení pokuty. Podle CAS ale měla možnost přiznat chybu a opravou snížit pokutu na 80 000 €. Namísto toho se klub rozhodl trvat na tom, že prodej 15 % práv La Ligy americké investiční společnosti Sixth Street za 267 milionů eur byl běžným provozním příjmem, což vedlo ke konečnému potvrzení pokuty v plné výši. „Panel považuje porušení FC Barcelona za úmyslné,“ stojí v rozhodnutí CAS, který potvrdil, že klub v čele s prezidentem Joanem Laportou se snažil obejít ekonomická pravidla UEFA, píše web Barca Universal.

Dopady na finanční situaci klubu

Toto rozhodnutí přichází v době, kdy Barcelona bojuje s dlouhodobými finančními problémy a snaží se stabilizovat své finance po letech nadměrných výdajů. Pokuta 500 000 € sice není pro tak velký klub zásadní finanční ranou, ale symbolizuje pokračující boj mezi evropskými fotbalovými kluby a přísnými pravidly finanční fair play.

Pro Barcelonu to znamená další komplikaci, jelikož klub už musel podniknout výrazné kroky ke snižování svých nákladů a vyrovnávání rozpočtu, včetně prodeje aktiv a snižování mezd hráčů. Tento verdikt od CAS jen potvrzuje, že se UEFA i nadále bude soustředit na přísné dodržování pravidel a jakékoliv pokusy o jejich obejití budou přísně trestány. Barcelona tak bude muset nejen zaplatit vysokou pokutu, ale zároveň se postarat o to, aby podobná situace v budoucnu nenastala.

další zajímavé články