sobota, 19. 10. 2024
Rusko není problém! Mario Lička získal nejvyšší trenérskou licenci

Rusko není problém! Mario Lička získal nejvyšší trenérskou licenci

Mario Lička, bývalý ligový šampion s Baníkem Ostrava a někdejší záložník Slavie, Southamptonu či francouzského Brestu, se od trenérských začátků ve třetiligových týmech Benešova a Hostouni dostal až k příležitosti trénovat po boku svého bratra Marcela v Rusku. Přelom let 2022 a 2023 pro něj znamenal přesun do země, která v té době již téměř rok vedla válečnou agresi na Ukrajině. Přesto si Lička v této situaci udržel své sportovní ambice a pokračoval v kariéře na východě.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 18. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia

Vzhledem k mezinárodním sankcím, které postihly ruský fotbal, včetně zákazu účasti v evropských soutěžích, je Ličkovo angažmá v Rusku nevyhnutelně spojováno s otázkou morálky. FAČR však jeho kroky na trenérské dráze neignorovala – před dvěma týdny uspěl v přijímacím řízení ke studiu kurzu UEFA PRO, což je nejvyšší trenérská licence v Evropě.

Podmínkou přijetí bylo vypracování projektu na základě profesní praxe, následovaného obhajobou před komisí, ve které mimo jiné zasedal jeho otec Verner Lička, garant profesionálního fotbalu v FAČR. Vedle něj byli v komisi další trenéři, včetně Martina Vlk, Davida Holoubka či Martina Svědíka.

Při otázkách o tom, zda je Ličkovo působení v Rusku morálně přijatelné, odpověděl ředitel Oddělení komunikace FAČR Petr Šedivý pro aktualne.cz: „FAČR od počátku odsuzuje ruskou agresi, plní vládní nařízení a podporuje Ukrajinu a její fotbalový svaz. Mario Lička však splnil všechny podmínky přijetí ke studiu trenérských licencí.“

Nevidím v tom nic nekalého

Sám Lička se k situaci staví s chladnou hlavou. Jeho rozhodnutí vydat se za bratrem do Orenburgu, a později do moskevského Dynama, bylo čistě sportovní. „Nevidím v tom nic špatného nebo nekalého. Táhlo mě to za bráchou a soustředím se na sport,“ uvedl v rozhovoru pro Sport.cz.

Ličkův bratr Marcel si vybudoval ve východní Evropě silné jméno. V roce 2019 získal běloruský titul s Dynamem Brest a v Orenburgu vedl tým k postupu z druhé ligy. Ačkoliv válka na Ukrajině zasáhla i jejich životy, oba bratři se rozhodli zůstat. 

Pod jejich vedením se moskevské Dynamo dostalo loni až na třetí místo ruské ligy. Letos zatím tým drží pátou příčku, což je důkazem, že sportovní ambice Ličkových bratrů zůstávají neotřeseny, i přes morální dilemata, která jejich angažmá v Rusku vyvolává.

další zajímavé články