čtvrtek, 17. 10. 2024
Haškovi povolila uzda pod krkem. Chorý neodchází z hřiště, ale z války, kvituje Vízek zlepšení nároďáku. Co řekl o Schickovi?

Haškovi povolila uzda pod krkem. Chorý neodchází z hřiště, ale z války, kvituje Vízek zlepšení nároďáku. Co řekl o Schickovi?

Obrat o 360 stupňů? Na takový optimismus je ještě dost brzy, atmosféra kolem české fotbalové reprezentace se však viditelně změnila.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 17. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz/Show Jana Krause

 

Stavidla litevské obrany otevřel až Daněk. Jednadvacítka si o EURO zahraje baráž

Zatímco po propadáku v Gruzii (1:4) byla na bodě mrazu, zisk sedmi bodů z následných tří zápasů vylepšil Čechům pozici v zamotané skupině Ligy národů i u fanoušků. Teď už na nároďák nikdo nekouká skrz prsty. Naopak se těšíte, co Chorý a spol. předvedou příště. “Je to dobře i kvůli Ivanovi (trenéru Haškovi). I na golfu poznáte, že je mu do řeči mnohem víc než dřív, že uzda pod jeho krkem konečně povolila,“ uvedl uznávaný glosátor a kritik Ladislav Vízek v rozhovoru pro SportWin.cz.

Když Češi vyhořeli v Gruzii, Hašek byl blízko odvolání, těžkou chvíli ovšem ustál. Ve vyloženě nepřátelské atmosféře (na tribunách i mimo ně) udolali jeho svěřenci 3:2 Ukrajinu, odpustek veřejnosti mu ale definitivně získala až výhra nad Albánií (2:0) a remíza 1:1 ve Vratislavi právě proti Ukrajině. Po dlouhé době obstály české hvězdy na hřišti výsledkově i herně.

“Především je třeba říct, že se z nás stalo nesmírně běhavé mužstvo. I když bych byl radši, abych na hřišti viděl jedenáct fotbalistů, v obou těch zápasech jsem tam spatřil jedenáct odhodlaných bojovníků a za dané situace je to vlastně dobře. Je vidět, že si blamáž v Gruzii vzali kluci k srdci. Že jim to nebylo jedno, ale že to chytli za ten správný konec. Konečně z mužstva sálá sebevědomí a já ho budu rád chválit. Najednou máme blízko k prvnímu místu ve skupině, obzvlášť vzadu se mi kluci líbí moc. Takový ten technický fotbal, co jsme hráli my, oni bohužel moc neumí, ale vem to čert. Hrají, na co mají a úspěch to přináší. Když se třeba podíváte na Chorého, ten když střídá, tak neodchází z hřiště, ale z války. Je vidět, že tam nechal úplně všechno, což lidi vždycky ocení. Já taky,“ poznamenal Vízek a k vytáhlému útočníkovi Slavie se několikrát vrátil.

Právě on je totiž symbolem nové éry. Warriorem, jenž nedostatek fotbalové krásy nahrazuje obětavostí až za hrob. “Je jasné, že třeba na Španělsko tohle stačit asi nebude, ale to nevadí. Český nároďák se v tuhle chvíli potřeboval hlavně nadechnout. Probudit se k životu, k čemuž se právě Chorý hodí jako ulitý,“ prohlásil Vízek na adresu střelce, který na reprezentačním hrotu nahradil Patrika Schicka.

Teď je prostě Chorý před Schickem a každý to ví, tvrdí Vízek

“I když čistě fotbalové je Patrik pořád jinde, teď je prostě Tomáš před ním a každý to ví. Patrika mám rád, na svou šanci si však bude muset počkat. Tomáš ho na hřiště nepustí a takových jako on je tam teď víc. Hrozně se mi líbí třeba Lukáš Červ. Je to nezkažený kluk, co tomu dává sto procent, to samé platí i pro Honzu Bořila. Těmhle klukům se daří v klubu. Je tedy jen dobře, když hrají i za reprezentaci,“ konstatoval Vízek.

I on patřil ale k těm, co po Gruzii kritikou nešetřil. Jeho kamarád Hašek mu to taky dal náležitě “sežrat“. “To víte, že jo. Nechápal, že po jednom zápase všichni kluky tolik zatracovali a svým způsobem měl pravdu. Je fakt, že my Češi už jsme takoví, někde se něco podělá a my už vidíme vše černě. Ivana jsme shodili, i když je to pořád skvělý trenér a jeho to samozřejmě mrzelo. Nedivím se mu. Měl to vážně těžké, to ale Brian Priske zpočátku taky. Chvíli trvalo, než ho sparťanská obec přijala za svého a Ivan si holt musí projít tím samým. Navíc je třeba říct, že všechno je to o tom, jaké máte k dispozici mužstvo. A Ivan kdovíjaké nemá a mít nebude, byť už kluci začali jít nahoru,“ uvedl legendární internacionál s tím, že hlavně není na místě podléhat zbytečnému optimismu. 

Když to řekneme zcela na rovinu, reprezentace má za sebou jeden vydařený sraz. Nic víc ani méně. “Je fajn, že už se na nároďák kouká jinak než předtím, v tomhle je ale třeba zůstat obezřetný. Už příští zápas v Albánii bude hrozně těžké. Oni k tomu přistoupí úplně jinak než k zápasu tady, stejně jako my už nebudeme opakovat výkon v Gruzii. Skupina je strašně vyrovnaná a o první místo se v ní bude hrát až do konce, to je samozřejmě dobře. Na druhou stranu, pokud prohrajeme v Albánii, kritika se zase vrátí, ještě není nic růžové. I já se už ale na reprezentaci těším daleko dřív než předtím. Blbá nálada je pryč, což je ze všeho nejdůležitější. Pro Ivana i pro nás ostatní,“ uzavřel bývalý skvělý útočník, ikona pražské Dukly.

 

Vydra, Karabec, a ti další...Jak si zatím vedou talentovaní Sparťané na hostování?

další zajímavé články