úterý, 08. 10. 2024
Jsem na něj hrdý, jak bojoval, prohlásil kouč Washingtonu Spencer Carbery před plánovaným návratem Vrány

Jsem na něj hrdý, jak bojoval, prohlásil kouč Washingtonu Spencer Carbery před plánovaným návratem Vrány

Osmadvacetiletý český hokejista Jakub Vrána se vrací do Washingtonu Capitals, kde působil v minulosti a kde dosáhl na největší úspěch své kariéry, kterým bylo vítězství ve Stanley Cupu v roce 2018.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 08. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Washington s Vránou uzavřel roční jednocestnou smlouvu v hodnotě 775 tisíc dolarů. Vrána se do týmu dostal díky dobrým výkonu v tréninkovém kempu, kam byl pozván v září. Talentovaný rodák z Prahy má za sebou bohatou kariéru, která zahrnuje i bronzovou medaili z mistrovství světa v roce 2022. Jeho posledním působištěm byl klub St. Louis Blues, kde v přípravě odehrál čtyři zápasy s bilancí jednoho gólu a jedné asistence, přičemž na branku soupeře vyslal jedenáct střel.

Lepší než Pastrňák či Kaše

Vrána byl draftován Washingtonem v roce 2014 z 13. pozice, což z něj tehdy udělalo nejvýše umístěného českého hráče na draftu. Za sebou nechal i takové hráče jako jsou David Pastrňák, Vítek Vaněček nebo Ondřej Kaše. V organizaci Capitals si rychle získal renomé spolehlivého střelce, a to zejména poté, co v sezóně 2016/17 debutoval v NHL. Tehdy zasáhl do jednadvaceti utkání, ve kterých si připsal bilanci 3 branky a 3 asistence. V následujícím ročníku už se do statistik zapsal hned pětatřicetkrát, když zaznamenal 16 gólů a přidal 19 přihrávek. V dalších sezónách se pravidelně prosazoval střelecky a dvakrát překonal hranici dvaceti gólů za sezónu. Kromě Washingtonu a St. Louis hájil také ve třech sezonách barvy Detroitu.

Trenér Washingtonu Spencer Carbery si Vránovy snahy a nasazení pochvaluje. „Měl skvělý přístup. Mimořádně tvrdě dřel, kemp se mu povedl. Jsem na něj hrdý, jak bojoval," citoval server The Hockey News jeho slova. V roce 2021 byl Vrána vyměněn právě do Detroit Red Wings, kde však jeho kariéra nenabrala ten správný směr. Následně v roce 2023 zamířil do St. Louis, ale ještě předtím musel podstoupit NHL asistenční program. Přestože měl lukrativní tříletou smlouvu na 5,25 milionu dolarů, nedařilo se mu stabilně prosadit v hlavním týmu. S nynější smlouvou v Capitals má jedinečnou šanci ukázat, že stále patří mezi elitní hráče a znovu se prosadit na nejvyšší úrovni.

Je to skvělý pocit, výhra v derby se vždy počítá. Fanouškům jsme ji dlužili, hlásí Novotný

další zajímavé články