úterý, 15. 10. 2024
Velká pardubická vypukne už za 10 dní. Váňa nebude mít na startu koně po 24 letech. Kdo je favorit?

Velká pardubická vypukne už za 10 dní. Váňa nebude mít na startu koně po 24 letech. Kdo je favorit?

Velká pardubická už se přiblížila! Nejslavnější překážkový dostih na našem území je totiž na programu již v neděli 13. října.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 04. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Zuzana Faltusová

Prskavec se chystá na čínský Super Cup: Z vodního slalomu je tam 70 závodníků, poprvé si vyzkoušíme short slalom

Startovní listina je kvůli dvojici odhlášek šestnáctičlenná (tvoří ji 12 tuzemských a čtyři zahraniční koně) a z bývalých šampionů se jí účastní pouze třináctiletý Talent, který na východě Čech triumfoval v roce 2021 a letos bude mít číslo 10.

Největším favoritem však i přes dvě stříbrné pozice z let 2022 a 2023 nebude, minimálně papírově. Jeho účast na steeplechase totiž byla ohrožena kvůli zánětu podkoží.

Největším favoritem tak bude valach Godfrey, jenž zvítězil v květnu v první kvalifikaci a vyběhne se startovním číslem 8.

Papírově největšího favorita dostihu povede šestinásobný vítěz

To, že od té doby nezávodil, by nemělo hrát roli. "Byl to záměr. Máme vyzkoušeno, že v našich podmínkách dokážeme koně připravit do dostihu. Chtěli jsme se vyhnout všem možnostem zranění," informoval v interview pro ČT Sport jeho trenér Dalibor Török.

To, že ho povede hned šestinásobný vítěz Jan Faltejsek (kvůli zranění loňského vítěze Sacamira), je podle jeho slov obrovskou výhodou. Nikoho lepšího a zkušenějšího prý do jeho sedla posadit nemohl.

Jedinou klisnou v soutěži budou Santa Klara, což je svěřenkyně Josefa Váni mladšího. Do jejího sedla usedne trojnásobný šampion Velké pardubické Josef Bartoš.

Josef Váňa starší pak nebude mít na startu žádného koně po dlouhých čtyřiadvaceti letech.

další zajímavé články