čtvrtek, 03. 10. 2024
Návrat NHL do Prahy nadchne české hvězdy. Pastrňák, Gudas a Hertl se těší na Global Series

Návrat NHL do Prahy nadchne české hvězdy. Pastrňák, Gudas a Hertl se těší na Global Series

Nadějný český hokejista by mohl být v hledišti, až se Buffalo Sabres a New Jersey Devils utkají v rámci 2024 NHL Global Series Czechia. Pro Davida Pastrňáka a Radka Gudase to bude příležitost zavzpomínat na to, jak sami sledovali své první zápasy NHL v pražské O2 aréně.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 03. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Barbora Reichová / CNC / Profimedia

Pastrňák, který nyní patří mezi největší hvězdy Boston Bruins, přiznal, že předtím, než NHL přijela do Prahy, byl pro něj tento hokejový svět vzdálený. „NHL jsem v té době moc neznal. Mojí ambicí bylo hrát za český národní tým nebo v extralize,“ vzpomíná Pastrňák. Když se však NHL dostala blíže k jeho domovu, začal ji sledovat intenzivněji a v roce 2014 ho draftovali Boston Bruins. „Teď je to jiné, každé dítě sní o NHL,“ dodává.

Talentovaný Redlich míří do Litoměřic. Rytíři jsou doma stále stoprocentní

Pro Gudase byl jeho první zápas NHL také zásadním momentem. V roce 2008 sledoval z tribuny utkání mezi New York Rangers a Tampa Bay Lightning, kde debutoval tehdy osmnáctiletý Steven Stamkos. Gudas tehdy ještě netušil, že bude jednou jeho spoluhráčem v Tampě. „Vidět ty nejlepší hráče naživo je obrovská motivace,“ říká nyní obránce Anaheim Ducks a dodává, že tato zkušenost mladé hráče motivuje k tomu, aby tvrdě pracovali, uvádí wen NHL.

NHL v Praze – hokejový svátek

Global Series v Praze je pro české fanoušky hokejovým svátkem. Radko Gudas si pochvaluje atmosféru, která vždy v O2 aréně panuje, a těší se na další nezapomenutelné zážitky. „Pro Českou republiku je to hokejový svátek. Očekávám skvělou atmosféru a zážitek,“ řekl Gudas během NHL North American Media Tour v Las Vegas. Tomáš Hertl, který se objevil v Global Series 2022, kdy San Jose Sharks čelili Nashville Predators, doufá, že přítomnost NHL v Česku inspiruje novou generaci hokejistů. „Doufám, že mladí fanoušci vidí vzory v týmech, jako jsou New Jersey nebo Buffalo. Možná je to motivuje, aby sami hráli hokej a dostali se jednou do NHL,“ říká Hertl, nyní hráč Vegas Golden Knights.

Pro české hráče a fanoušky je návrat NHL do Prahy velkým momentem. „Lidé tady milují hokej, a tohle je pro ně mimořádná událost,“ shrnuje Pastrňák. V Praze už NHL odehrála sedm zápasů základní části a každý z nich byl pro místní fanoušky výjimečný. Letos se do O2 arény vrací Sabres a Devils, a všichni věří, že to bude další hokejová lahůdka.

 

další zajímavé články