čtvrtek, 19. 09. 2024
Kluby mě ujistily, že u nich byla ráno situace v pořádku, řekl Loukota před startem nového ročníku extraligy

Kluby mě ujistily, že u nich byla ráno situace v pořádku, řekl Loukota před startem nového ročníku extraligy

Povodňová situace v České republice by podle současných informací neměla ohrozit začátek hokejové extraligy.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 17. 09. 2024
  • , zdroj fotky: HC Oceláři Třinec

Úvodní utkání sezóny je plánováno na úterý a odehraje se na ledě Sparty, kam zavítá obhájce titulu z Třince. Vítkovice rovněž hlásí, že nemají žádné problémy. Ředitel extraligy Martin Loukota na tiskové konferenci uvedl, že bude vývoj situace dále sledovat. „Naposledy dnes ráno jsem mluvil s kolegy z Českých Budějovic, Komety nebo Vítkovic. Z Vítkovic mě ujistili, že ráno byla situace v pořádku. Standardně počítají s tím, že ve středu začnou. Budeme situaci dál monitorovat. Pokud by byl vývoj nepříznivý, tak na to budeme reagovat,“ řekl Loukota.

Oceláři Třinec, jenž loni získali šestý titul, mají šanci překonat rekord samostatné české soutěže, který sdílí se Vsetínem. Ve federální lize se podařilo vyhrát sedmkrát za sebou týmům LTC Praha a RH/ZKL Brno (současná Kometa Brno), a v historických tabulkách je na tom dobře také Dukla Jihlava, která triumfovala šestkrát. Vítěz základní části obdrží Pohár Jaroslava Pouzara, který aktuálně drží Pardubice.

Systém soutěže zůstává beze změn. Základní část vyvrcholí 52. kolem 4. března. Extraliga bude letos oživena zimními hrami pod širým nebem (Winter Hockey Games) na Letenské pláni, kde se 6. prosince utkají Plzeň s Českými Budějovicemi a následující den Sparta s Kometou Brno. „Věřím, že i toto zpestření pod širým nebem přinese fanouškům skvělou podívanou," uvedl Loukota. Po základní části postoupí první čtyři týmy přímo do čtvrtfinále. Týmy na 5. až 12. místě čeká předkolo hrané na tři vítězné zápasy. Čtvrtfinále, semifinále a finále se pak budou hrát na čtyři výhry.

Milion a půl pro mistra

Nový mistr bude korunován nejdříve 22. dubna, nejpozději však o týden později. „Stále spolupracujeme s O2 arenou co se týče obsazenosti při čtvrtfinále a semifinále, takže je možné, že dojde k nějaké drobné změně v pořadí sérií,“ dodal Loukota. Vítěz základní části obdrží od titulárního partnera extraligy Tipsportu 500 tisíc korun, nový mistr dostane 1,5 milionu korun, vicemistr získá milion a týmy na 3. a 4. místě si rozdělí po 500 tisících korun. Poslední tým tabulky bude hrát baráž na čtyři vítězné zápasy s vítězem druhé nejvyšší soutěže.

Některé prvoligové kluby by rády změnily systém a extraliga se diskusím nebrání. „Deklarovali jsme už na jaře, že se chceme bavit jak se svazem, tak s první ligou o tom, jak by systém mohl fungovat v dalších letech. Není to tak jednoduché, že za dva dny budeme hotoví a systém se změní na přímý sestup,“ řekl Jan Tůma, prezident Asociace profesionálních klubů ledního hokeje. Novinkou v disciplinárním řádu je možnost zastavení činnosti hráče na jeden až tři zápasy za nafilmovaný pád nebo přihrávání. Loukota také zmínil, že pro mimořádné zákroky je možné udělit trest zastavení činnosti až na 26 zápasů. Oproti loňsku mohou týmy mít na soupisce 20 hráčů v poli místo 19.

Minulá sezóna zaznamenala druhou nejvyšší návštěvnost v historii samostatné české extraligy. Na 364 zápasů přišlo celkem 2 024 469 diváků, což je průměrně 5562 fanoušků na zápas. „Věřím, že návštěvnost opět poroste a překonáme dva miliony. Extraliga se může pyšnit jedenácti hráči, kteří vyhráli zlaté medaile pro Českou republiku," uzavřel Loukota.

Pouť letošní Maxa ligou začne pro obhájce titulu ze Vsetína nakonec až ve středu. Navrátilec Stříteský věří, že tým zúročí zkušenosti z přípravných duelů

další zajímavé články