neděle, 08. 09. 2024
Je jako stroj! Nedopuje náhodou? Pogačar musí vysvětlovat svůj úspěch na Tour

Je jako stroj! Nedopuje náhodou? Pogačar musí vysvětlovat svůj úspěch na Tour

Naprostá dominance, dokonale zvládnutý závěr třítýdenního závodi, prostě strojový výkon. I proto vítěz Tadej Pogačar připustil, že se vždy najdou pochybnosti o jeho důvěryhodnosti jako čistého jezdce poté, co ovládl Tour de France 2024 a získal svůj třetí žlutý trikot.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 22. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Pogačar v neděli naposledy smetl své soupeře a s více než minutovým náskokem vyhrál 21. etapu časovky z Monaka do Nice. Bylo to jeho šesté etapové vítězství na Tour - nejvíce, co šampion nasbíral od Bernarda Hinaulta v roce 1979 - a završil tak historický double Giro-Tour.

Jeho ovládnutí vyvolalo na sociálních sítích určité pochybnosti o důvěryhodnosti jeho výkonů a tyto řeči zesílily minulý týden poté, co vyšetřování Escape Collective odhalilo, jak elitní týmy používají kontroverzní zařízení na dýchání oxidu uhelnatého ve výškových tréninkových táborech.

Toto zařízení by mohlo být používáno ke zvyšování výkonnosti, ačkoli není zakázáno Světovou antidopingovou agenturou a tři týmy - Visma, UAE Emirates a Israel Premier Tech - trvaly na tom, že ho používají pouze k měření tréninkových výkonů.

Proč útočím? Někdy ani nevím, nemá problém přiznat Pogačar a chválí tým konkurenta Vingegaarda

Pogačar, který pokaždé prošel antidopingovým testem, byl během letošní Tour přísně testován, přičemž Mezinárodní testovací agentura provedla podle svých slov jeden z nejkomplexnějších antidopingových programů, který byl kdy realizován, a během závodu odebrala přibližně 600 vzorků krve a moči.

„Pochybnosti budou vždycky,“ řekl Pogacar v neděli po vítězství v časovce. „Kvůli cyklistice před mým příchodem, v každém sportu, když někdo vyhrává, vždycky se objeví závist a nenávist... Teď vám říkám, že to za to nestojí. Vzít si cokoli, čím riskujete své zdraví, je hloupost.“

Od dob Marca Pantaniho v roce 1998 se žádnému jezdci nepodařilo dokončit double na Giru a Tour a Pogačar se stal teprve osmým jezdcem, kterému se to podařilo.

„Myslím, že je to první Grand Tour, kde jsem si každý den naprosto věřil, dokonce i na Giru si vzpomínám, že jsem měl jeden špatný den, neřeknu který,“ řekl Pogacar. „Letošní Tour de France byla prostě úžasná a užíval jsem si ji od prvního dne až do dneška.“

další zajímavé články