pátek, 18. 10. 2024
Šestnáctou etapu vyhrál Philipsen. Pogačar drží náskok

Šestnáctou etapu vyhrál Philipsen. Pogačar drží náskok

V pořadí šestnáctá etapa na Tour de France svědčila nejvíce Belgičanovi Jasperovi Philipsenovi. Po hromadném dojezdu protnul jako první cílovou pásku. Na čele dále zůstává Tadej Pogačar.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 17. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Belgický cyklista Jasper Philipsen se stal po hromadném dojezdu vítězem 16. etapy Tour de France. Pro šestadvacetiletého cyklistu to bylo už třetí letošní vítězství, kterým navíc vyrovnal počin dosud nejlepšího sprintera letošního závodu Biniama Girmaye z Eritreji.

Čtyřiadvacetilý Eritrejec sice přišel kilometr a půl před cílem o závěrečný finiš vinou pádu, přesto nadále vévodí bodovací soutěži. Jeho náskok se však ztenčil na dvaatřicet bodů právě před Philipsenem.

Povinné roušky na Tour de France. Opatření proti šíření nemoci

Tomu rozjel spurt úřadující mistr světa Mathieu van der Poel z Nizozemska. Do cíle se dokázal dostat před druhým Němcem Philem Bauhausem a třetím Alexanderem Kristoffem. Pro Belgičana to bylo již deváté vítězství etapy na Tour v kariéře.

V rovinaté etapě nedošlo dle očekávání k žádným významným změnám na čele celkového pořadí. Žlutý trikot nadále drží Slovinec Tadej Pogačar, jenž má více než tří minutový náskok na svého největšího rivala, aktuálně druhého Dána Jonase Vingegaarda.

Pogačar má na dohled velký double

Obhájce titulu, jenž ovládl poslední dva ročníky nejslavnějšího cyklistického závodu, se po návratu po vážném zranění stále drží na dohled pětadvacetiletého Slovince. Ten touží vrátit se na trůn po dvouleté odmlce. Ve hře je navíc zisk velkého doublu, neboť už letos slavil triumf na Giro d´Italia.

Se ztrátou dvou a půl minut na vedoucího Philipsena do cíle dojel na 138. příčce český cyklista Jan Hirt. Český vrchař je letos jedním ze čtyř závodníků, kteří před Tour absolvovali také slavný italský závod.

 

další zajímavé články