pátek, 18. 10. 2024
Pogačar si ve druhé pyrenejské etapě najel solidní náskok na Vingegaarda

Pogačar si ve druhé pyrenejské etapě najel solidní náskok na Vingegaarda

Druhou pyrenejskou etapou pokračovala slavná Tour de France. Ovládl jí Slovinec Tadej Pogačar, jenž se i díky slušnému náskoku na největšího konkurenta Jonase Vingegaarda přiblížil velkému doublu.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 14. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Velký double je věc, která se naposledy podařila v roce 1998 Italovi Marcovi Pantanimu. Jde o vítězství na dvou největší akcích cyklistické sezony Giro d´Italia a Tour de France. Blízko k ní má nyní také pětadvacetiletý Slovinec Tadej Pogačar.

Ten se po výhře na Giru dostal do čela také v Tour de France, a žlutý trikot si ještě upevnil v 15. etapě, kterou se mu podařilo vyhrát. Navíc se mu podařilo najet více než minutu náskoku na největšího konkurenta Jonase Vingegaarda.

Povinné roušky na Tour de France. Opatření proti šíření nemoci

Vingegaard je držitelem posledních dvou titulů z Tour de France, na níž se nyní Pogačar snaží narušit jeho nadvládlu. Lídr Staré dámy zlomil druhou pyrenejskou etapu ve svůj prospěch zhruba pět kilometrů před cílem.

Po povedeném nástupu ujel svým pronásledovatelům včetně Vingegaarda, a ve stoupání na náhorní plošinu Plateau de Beille ještě navýšil svůj náskok. Cílovou pásku nakonec protnul jako první, a před pondělním volným dnem vévodí celkovému pořadí.

Aktuální manko Vingegaarda činí už 3:09 minuty. Ten nakonec závod dokončil na 2. příčce před Remcem Evenepoela, jenž dorazil na bronzové pozici. Třetí z velké trojky však ztratil téměř tři minuty, a na prvního Pogačara v celkovém součtu ztrácí už více než pět minut.

další zajímavé články