středa, 23. 10. 2024
Oslavy po historickém triumfu Girmaye na Tour de France? Jako pád Berlínské zdi, líčil Voigt

Oslavy po historickém triumfu Girmaye na Tour de France? Jako pád Berlínské zdi, líčil Voigt

Jak už mnozí ví, vítězem premiérové sprinterské etapy na letošní Tour de France se stal Biniam Girmay, jehož domovem je malá východoafrická země Eritrea, která se rozkládá na pobřeží Rudého moře.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 02. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Le Tour de France

Bujaré oslavy malé skupiny zpívajících fanoušků se pak dostaly i do živého vysílání Eurosportu. "Tady se psala historie. Je to jako pád Berlínské zdi, která rozdělovala Německo. Představte si, když se tu takto ve velkém slaví, co se asi děje v samotné Eritreji? Tam bude v ulicích pořádně živo," tipoval expert zmíněné televizní stanice Jens Voigt.

Jezdec stáje Intermarché-Wanty, která na WorldTour pracuje s nejmenším rozpočtem ze všech týmů, sice není považován za nejsilnějšího sprintera, nicméně složité dojezdy etap mu vyhovují a když se peleton v závěru po velkém pádu rozdělil, čímž bylo ze hry vyšachováno hned několik důležitých sprinterů jako Mark Cavendish či Jasper Philipsen, naskytnutou šanci dokonale využil.

Loučící se Sagan vzdal i účast pod pěti kruhy: Nemyslím si, že bych měl na to být v nejlepší desítce a sedmdesáté místo není můj styl

"Biniam má cit pro dobré čtení situace a podařilo se mu najít cestu k vítězství," přidal bývalý profesionální jezdec, jenž se na Tour de France v minulosti radoval ze dvou etapových výher a jednou slavil také na Giro d'Italia.

Africký cyklista už na legendárním francouzském závodě zvítězil - před sedmnácti lety se to podařilo Robiemu Hunterovi z JAR. Protože jde však o bělocha, čtyřiadvacetiletý Girmay se stal prvním cyklistou tmavé pleti, jemuž se podařilo vybojovat etapové prvenství. Cenné je to o to více, že dokázal přespurtovat Fernanda Gaviriu, Madse Pedersena nebo Dylana Groenewegena.

"Tohle je historický den pro Afriku. Chtěl bych každému poděkovat za podprou, jaké se mi dostalo. Když jsem začal s cyklistikou, ani jsem nesnil o tom, že jednou vůbec budu součástí Tour. Teď nemůžu uvěřit tomu, že se mi podařilo vyhrát sprinterský dojezd už při druhém startu. S týmem musíme být na tuto výhru pyšní. Nastal náš čas," rozplýval se dojatý Girmay, jenž si musel v interview po největším úspěchu kariéry utírat oči.

další zajímavé články