středa, 23. 10. 2024
Pogačar vyhlíží Tour de France. Získá cenný double?

Pogačar vyhlíží Tour de France. Získá cenný double?

Letošní Tour de France se kvapem blíží a speciální motivaci na ní bude mít slovinský cyklista Tadej Pogačar. Rád by totiž navázal na svůj triumf z Giro d’Italia a získal cenný double.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 24. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Tour de France je za dveřmi! Úvodní etapa 111. ročníku nejslavnějšího cyklistického závodu se pojede již 29. června, a Pogačar by se rád vrátil po dvou letech nezdaru na pomyslný cyklistický Olymp.

Pomoci mu má také jeho tým UAE Emirates. Jeho vedení potvrdilo očekávanou, a velice kvalitní sestavu. V letošní premiéře na Giru získal suverénním způsobem vysněný titul, na který by rád navázal i ziskem trofeje pro vítěze Tour de France. Vyhrát tento double se naposledy podařilo Marcovi Pantanimu v roce 1998, a nyní si na podobný počin brousí zuby i pětadvacetiletý Slovinec.

Hlavním soupeřem bude Jonas Vingegaardem

Ten naposledy vyhrál Tour de France před třemi lety v roce 2021, kdy se mu podařilo obhájit titul. V následujících dvou letech však nestačil na Dána Jonase Vingegaardema, jenž se nedávno potýkal se zraněním. Ve čtvrtek ale potvrdil, že je připraven zabojovat o obhajobu.

Tu mu bude chtít ztížit především Pogačar. "Bude to už moje pátá Tour de France a nemůžu se dočkat. Příprava od mého vítězství na Giru proběhla velmi dobře. Strávili jsme spolu hodně času tréninkem ve výškách. Nemůžeme se dočkat, až začneme a věříme, že fanouškům připravíme třítýdenní napínavé závody," řekl v prohlášení týmu.

Generálka na Tour vyšla také stájovému kolegovi Pogačara Adamovi Yatesovi, jenž skončil loni na třetím pozici. Brit vyhrál také závod Kolem Švýcarska před dalším hvězdným členem týmu Joaem Almeidou z Portugalska.

Úvod Tour de France uvidí v roce 2026 Barcelona, cyklisty čeká mimo jiné stoupání na Montjuic

Nabité složení pak doplňují Španělé Juan Ayuso a Marc Soler. Pro prvního jmenovaného to bude premiérová účast na Tour de France, stejně jako pro Almeidu. Hvězdný tým pak doplňuje trio Pavel Sivakov z Francie, Belgičan Tim Wellens a Němec Nils Politt.

další zajímavé články