středa, 23. 10. 2024
Úvod Tour de France uvidí v roce 2026 Barcelona, cyklisty čeká mimo jiné stoupání na Montjuic

Úvod Tour de France uvidí v roce 2026 Barcelona, cyklisty čeká mimo jiné stoupání na Montjuic

Úvodní dvě etapy cyklistické Tour de France obstará v roce 2026 Barcelona. Katalánská metropole bude zároveň dějištěm startu třetí části závodu. Španělsko tak bude hostit nejslavnější cyklistický závod již potřetí v historii.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 19. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Jonas Vingegaard

Naposledy se Tour de France jela ve Španělsku loni. Tehdy začínala v Baskicku, konkrétně v Bilbau. I druhé španělské pořadatelství mělo na starost Baskicko, v roce 1992 hostil závod San Sebastian.

Pořadatelská města úvodních etap se nyní mění rok od roku. Zatímco v roce 2022 vše vypuklo v dánské Kodani a rok poté v již zmíněném Bilbau, letos se na start pelotonu mohou těšit diváci ve Florencii. Hlavní město Toskánska pak v roce 2025 vystřídá francouzské Lille.

Nosková přešla v Berlíně přes bývalou vítězku Wimbledonu

Konkrétní detaily trasy zatím nejsou známé. Organizátoři je budou zveřejňovat až v září, avšak už teď je jasné, že se Barceloně pojedou první dvě etapy a rovněž zde odstartuje i třetí část závodu. Na závodníky je připraveno mimo jiné i stoupání na Montjuic. „To je bezpochyby jasná volba,“ sdělil ředitel nejslavnějšího cyklistického závodu Christian Prudhomme.

O dalších ročnících se zatím jedná, organizátoři by však Tour de France rádi přivedli v roce 2028 do České republiky. Plán nedávno představil Přemysl Novák, jenž věří, že se naší zemi podaří získat pořadatelství této prestižní události.

další zajímavé články