středa, 23. 10. 2024
Organizátoři Tour de France věří, že by závod v roce 2028 mohl odstartovat v Praze

Organizátoři Tour de France věří, že by závod v roce 2028 mohl odstartovat v Praze

Tour de France na území naší republiky? Tento plán začíná podle organizátorů nabývat reálnějších obrysů. Do Prahy by mohla zavítat již v roce 2028, kde by se uskutečnil tzv. Grand Départ, což je začátek nejslavnějšího etapového závodu světa. Záměr oznámil jeden z organizátorů Přemysl Novák.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 12. 06. 2024
  • , zdroj fotky: UAE Team Emirates

Novák z agentury Petr Čech Sport je zároveň šéfem projektu L'Etape Czech Republic by Tour de France. Jeho hlavním cílem je teď podle jeho slov získat dostatečnou podporu ze strany státu.

„Věnujeme se tomu už dva roky poměrně intenzivně. Zjišťujeme všechny okolnosti, ať už finanční, nebo organizační. Náš první cíl, na který míříme, je rok 2028. Tímto směrem komunikujeme i do Francie směrem k ASO (Amaury Sports Organisation), která Tour pořádá. Je s tím seznámený i Christian Prudhomme (ředitel Toru de France)," prohlásil Novák na tiskové konferenci v Praze.

Češi na atletickém mistrovství Evropy znovu pod stupni vítězů. Štefela i Ogrodníková skončili pátí

Spolu s dalšími nadšenci už Novák vyrazili jsme do Itálie, kde se uskuteční úvodní etapy letošního Tour de France. „Už víme, co to obnáší a jaký je ten správný proces sem Grand Départ dostat. A mohu říct, že ten sen se zhmotňuje stále více," dodal.

Nejdůležitějším aspektem pro získání pořadatelství prestižního závodu je podle jeho slov podpora vlády a krajů. Zapojení soukromé sféry je podle něj téměř nemožné. Zároveň věří, že s politiky najde společnou řeč a elitní závod do Prahy přivede. Kromě velké dávky prestiže je totiž akce i přes vysoké počáteční náklady schopna vygenerovat až desetinásobné zisky.

V Česku však je u cyklistiky vybudovaná veškerá infrastruktura, a tak by nebylo zapotřebí stavět drahé drahé stadiony. Podle Nováka tak stačí k tomu, aby se zde mohli střetnout nejlepší cyklisté světa, pouhé uzavření silnice.

další zajímavé články