středa, 23. 10. 2024
Češi na atletickém mistrovství Evropy znovu pod stupni vítězů. Štefela i Ogrodníková skončili pátí

Češi na atletickém mistrovství Evropy znovu pod stupni vítězů. Štefela i Ogrodníková skončili pátí

Česká atletická výprava se na evropském šampionátu nedočkala medaile ani v dalších dvou disciplínách. Ani letošní sezonní maximum nestačilo oštěpařce Nikole Ogrodníkové na pódiové umístění a skončila pátá. Stejné výsledku pak dosáhl také výškař Jan Štefela. Českým maximem tak nadále zůstává čtvrté místo, které naši zástupci obsadili už ve třech případech.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 12. 06. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Jan Štefela se ve skoku do výšky dostal až do finále, kde dlouho živil medailové naděje. Metu 226 cm se mu podařilo zdolat napotřetí, čímž se výrazně přiblížil stupňům vítězů. Další zvolenou výšku 229 cm už však ani na tři pokusy nezapsal, byť poslední z nich se jevil velmi nadějně. I přesto může být Štefela se svými výkony spokojen, neboť byli těmi letošními nejlepšími co se týče startů pod otevřeným nebem. Navíc si o dvě příčky vylepšil umístění z posledního mistrovství Evropy 2022.

Další čtvrté místo pro českou výpravu. Medaile se nedočkala ani Jíchová

„Jsem rád, že na to zase mám skákat vysoko. Ještě máme před sebou olympiádu a tam už to určitě takhle nepodcením, že vypadnu na 229," uvedl český výškař. K bronzu vedlo překonání výšky 226 cm napoprvé, což se podařilo Olehovi Doroščukovi z Ukrajina. Jeho krajan Vladyslav Lavskyj přeskočil i 229 cm a slavil stříbro.

Nejlepší výkon pak k radosti domácích fanoušků předvedl Ital Gianmarco Tamberi. Olympijskému šampionovi se přitom málem stala osudnou výška 229 centimetrů, kterou nakonec zachránil až na třetí pokus a odstartoval velkolepé představení. Hned napoprvé totiž postupně zdolal mety 231, 234 i 237 centimetrů, čímž překonal osmnáct let starý rekord šampionátu Rusa Andreje Silnova.

Ogrodníková se zlepšenými výkony dostala na 5. místo

Oštěpařka Nikola Ogrodníková do finálového klání nevstoupila příliš dobře, avšak díky třetímu pokusu, který doletěl až na 58,94 cm pronikla do osmičky. Ve zlepšených výkonech pokračovala i nadále a díky ještě téměř o tři metry delšímu hodu pro sebe uzmula konečnou pátou příčku. „Dneska jsem bojovala. Ale mám ještě do Paříže na čem pracovat. Vím, čeho jsem schopná, jenom to ještě neumím dobře učesat," hodnotila svůj výkon vicemistryně Evropy z roku 2018.

Zlato slavila Rakušanka Victoria Hudsonová, která hodila 64,62 cm, což bylo o dvacet centimetrů více než druhá Srbka Adriana Vilagošoová. Bronz patřil Marie-Therese Obstová z Norska za 63,50 cm.

 

další zajímavé články