sobota, 27. 07. 2024
Vítězem desáté etapy Gira se stal mladý Francouz, Pogačar s přehledem udržel růžový trikot

Vítězem desáté etapy Gira se stal mladý Francouz, Pogačar s přehledem udržel růžový trikot

Gira d'Italia má za sebou už desátou etapu. Tentokrát mohli diváci sledovat náročné a dlouhé stoupání k cíli. Jako první nakonec protnul cílovou pásku třiadvacetiletý francouzský cyklista Valentin Paret-Peintre. Po volném pondělku se představil také Slovinec Tadej Pogačar a i po dnešním závodu udržel s přehledem růžový trikot. Do cíle dorazil spolu s českým reprezentantem Janem Hirtem ve skupince favoritů.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 14. 05. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

O první výhře v kariéře na etapě dlouhé 142 kilometrů rozhodl Paret-Peintre přibližně tři kilometry od cíle. Spolu s dalším Francouzem Romainem Bardetem nakonec dostihl Slovince Jana Tratnika, který se vydal na sólový únik a na první pozici se držel více než třicet kilometrů. Podařilo se to nakonec ve stoupání Bocca della Selva.

Paret-Pientre, jenž závodní za stáj Decathlon AG2R La Mondiale, nejprve ujel svému krajanovi a zhruba tři kilometry před cílem předjel i Tratnika. "Poslední čtyři kilometry byly nejtěžší a řekl jsem si, že právě tam chci zaútočit. Takže jsem čekal, čekal, čekal, a když jsem uviděl tři kilometry do cíle, vyrazil jsem," sdělil vítěz desáté etapy ke své taktice.

Vítězstvím napodobil svého bratra

Při skvělém finiši, kdy si talentovaný Francouz dojel pro suverénní vítězství, dal vzpomenout na loňský úspěch svého staršího bratra Auréliena. I ten letos na Giru závodí, v této etapě skončil pátý. "Loni organizátoři omylem napsali na lahev sektu moje jméno místo jeho. Tentokrát jsem skutečně vyhrál já a nebude s tím žádný problém," pokračoval usměvaný Paret-Peintre.

V cíli se nakonec jako druhý objevil Bardet, který se zvládl přehnat okolo Tratnika a v konečném zúčtování ztrácel na svého krajana třicet vteřin. Na Tratnika tak zbyla s minutovou ztrátou třetí příčka. "Tři čtyři kilometry před cílem už mi slábly nohy. Ohlédl jsem se a oni kolem mě projeli dvojnásobnou rychlostí. Pak už jsem bojoval jen o to, abych se dostal do cíle," řekl k nepovedené koncovce Tratnik. Až po třech minutách dorazila skupina favoritů, jejíž členové dnes o etapový triumf neusilovali.

Pogačar stále drží náskok

Favoritem a zároveň aktuálním lídrem stále zůstává Pogačar. Ten vede o 2:40 minuty před Kolumbijcem Martinezem. Pogačar a spol. se ve skupině nesnažili nahánět jezdce, kteří se rozhodli pro trhák. V této skupince dorazil i Jan Hir, jenž dokončil závod na dvacátém místě.  Český cyklista tak vypadl z první desítky a a drží průběžné dvanácté místo s šestiminutovou ztrátou na Pogačara.

Další etapa se pojede už ve středu, tentokrát bude na programu 11. etapa z Foiano di val Fortore do Francavilla al mare, která měří 207 kilometrů a její druhá polovina je naprosto rovná, takže se očekává hromadný spurt.

další zajímavé články