úterý, 22. 10. 2024
Karlovy Vary přivítají světovou triatlonovou elitu. Poprvé budou hostit mistrovství světa

Karlovy Vary přivítají světovou triatlonovou elitu. Poprvé budou hostit mistrovství světa

Karlovy Vary se příští rok stanou dějištěm mistrovství světa v olympijském triatlonu, což představuje historický okamžik pro Českou republiku. Lázeňské město přivítá pátý závod prestižní série, kde se sejde absolutní světová špička.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 21. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Česko se poprvé zapíše do historie světového triatlonu jako hostitel jednoho ze závodů mistrovství světa v olympijském triatlonu. Tento prestižní závod se uskuteční 14. září 2024 v Karlových Varech, jak rozhodl kongres mezinárodní federace World Triathlon, který proběhl v Málaze. Závod v Karlových Varech bude součástí série šesti dalších zastávek po celém světě a bude lákat na účast absolutní triatlonové špičky.

Šéf Tour de France Prudhomme chápe podezření ohledně Pogačara: Dává to smysl

„Jednání nebyla snadná, protože požadavky na pořadatele jsou po finanční stránce velmi přísné, ale díky naší dosavadní organizaci, krásnému prostředí a skvělé atmosféře jsme uspěli,“ uvedl Vladimír Malý, ředitel závodu, který dosud pravidelně organizoval Světový pohár v Karlových Varech.

Historický úspěch pro Karlovy Vary

Přestože v Karlových Varech již osmkrát proběhl závod Světového poháru, pořadatelé očekávají, že mistrovství světa přinese ještě větší nároky i prestiž. Účast největších hvězd je zaručena, protože tento závod bude součástí boje o světový titul. „Letos měl každý závod mistrovství světa dotaci 200 000 dolarů, což je pro nás výzva,“ dodal Malý. Předseda České triatlonové asociace Antonín Bauer potvrdil, že uzavření dohody s organizací World Triathlon je pro český sport velkým úspěchem. „Jsem velmi rád, že jsme se na podmínkách domluvili. Česká republika se může těšit na nejprestižnější závody,“ dodal Bauer.

Světový šampionát v olympijském triatlonu odstartuje v únoru v Abú Zabí, následovat budou závody v Jokohamě, Itálii a Hamburku. Po zastávce v Karlových Varech se triatlonová elita přesune do Číny a sezóna vyvrcholí finále v australském Wollongongu. Tereza Zimovjanová, jediná česká účastnice letošního finále, skončila na 30. místě, ale nadcházející ročník dává naději na lepší výkony českých závodníků.

další zajímavé články