středa, 09. 10. 2024
Šéf Tour de France Prudhomme chápe podezření ohledně Pogacara: Dává to smysl

Šéf Tour de France Prudhomme chápe podezření ohledně Pogacara: Dává to smysl

Dominance, kterou jsme od Tadeje Pogacara viděli v roce 2024, je v nedávné historii něco málo vídané. Slovinec z UAE Team Emirates vládne světu cyklistiky. Vzhledem k historii dopingu ve sportu vedly jeho výkony k podezření. Dokonce i ředitel Tour de France Christian Prudhomme dostal otázky ohledně Pogacarovy důvěryhodnosti – otázky, které považuje za zcela oprávněné.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 09. 10. 2024
  • , zdroj fotky: UCI WorldTeam UAE Team Emirates

Začalo to letos jeho úplně prvním závodním dnem na Strade Bianche, kde Pogacar zvítězil v Sieně po sólu dlouhém 81,1 kilometru. O dva týdny později obsadil třetí místo v Miláně-San Remu, čímž zažehl bezprecedentní vítěznou sérii. Kolem Katalánska, Lutych-Bastogne-Lutych, Giro d'Italia a Tour de France – všechny zvládl na jedničku. Na podzim přidal GP de Montréal, silniční závod mistrovství světa a Giro dell'Emilia.

Ale je to hlavně způsob, jakým zničil své soupeře, co lidi ohromilo. Zdálo se, že na Giru je schopen vyhrát jakoukoli etapu, kterou si přál. Na Tour, navzdory přítomnosti špičkových konkurentů jako Jonas Vingegaard a Remco Evenepoel, vypadal skvěle. Pogacar získal šest etapových vítězství na Giro d'Italia a Tour de France, čímž překonal všechny dosavadní rekordy. Ve sportu s tak významnou dopingovou historií jeho úspěchy nevyhnutelně vyvolávají otázky.

 

Ředitel Tour de France Prudhomme byl svědkem toho, jak Slovinec na „jeho Tour“ všechny vymazal. S otevřeným úžasem sledoval Pogacarův rok.

"Vidíme to, co jsme znali z minulosti," řekl Francouz listu La Dépêche. "Jsou to šampioni, kteří od začátku do konce roku soutěží s myšlením vyhrát všechno. To, co dělá Pogacar, připomíná to, co dělali Eddy Merckx. Už léta se říká, že tito kluci se potřebují bavit, že by si měli závody užít. Přesně to Pogacar dělá."

Ať je to zábavné nebo ne, rekordy, které tento 26letý jezdec vytváří, vyvolávají otázky ohledně důvěryhodnosti v cyklistice. Podle Prudhomma to není nerozumná myšlenka."Vzhledem k ne tak vzdálené minulosti cyklistiky není tato otázka neopodstatněná."

Přesto si Francouz sám netroufá tvrdit, jak se věci mají. "Na to nemám odpovědi. Vidím, že v závodech předvádí působivé výkony. Existují testy a my v ASO jsme bojovali za nezávislé agentury - dnes je to případ ITA (International Testing Agency)," zdržuje se jakýchkoli prohlášení také Prudhomme.

další zajímavé články