úterý, 01. 10. 2024
Fleuryho poslední jízda NHL: „Nechci rozptýlení, jen si to pořádně užít“

Fleuryho poslední jízda NHL: „Nechci rozptýlení, jen si to pořádně užít“

Brankář Marc-Andre Fleury zahajuje svou 21. a poslední sezónu v NHL. Ačkoli se jeho kariéra blíží ke konci, žádá, aby k němu nebylo přistupováno jinak než k ostatním. Nechce žádné speciální rozlučkové turné, ale pouze si připomenout zápasy a místa, která pro něj tolik znamenala.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 29. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Minnesota Wild

Marc-Andre Fleury, jeden z nejuznávanějších brankářů v historii NHL, oznámil, že sezóna 2024/25 bude jeho poslední. Když podepsal s Minnesotou Wild smlouvu na jeden rok za 2,5 milionu dolarů, vyjádřil se jasně: „Nechci žádné zvláštní zacházení. Chci se na stadiony podívat, rozhlédnout se, připomenout si nějaké vzpomínky z doby, kdy jsem tam hrál, ale rozhodně se netěším na žádné zvláštní zacházení. To nepotřebuji,“ řekl pro ESPN.

Fleury, který v NHL zanechal nesmazatelnou stopu, byl oblíbený zejména v Pittsburghu, kde odehrál prvních 13 sezón a získal tři Stanley Cupy. Přestože tam pravděpodobně očekává nějaké pocty, brankář nechce, aby ho to rozptylovalo. Generální manažer Minnesoty Bill Guerin jeho přání respektuje: „Tohle není rozlučkové turné. V žádném případě to není něco, co chce. To nechceme ani my. Nechceme žádné takové rozptýlení. Prostě budeme dělat svou práci.“

Fleuryho kariéra byla bohatá na úspěchy. Když působil ve Vegas Golden Knights, stal se miláčkem fanoušků, a dokonce získal Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře ligy. Ačkoliv Fleury v minulé sezóně s Minnesotou zaznamenal úspěšnost zákroků 89,5 % a 17 výher, jeho roli v nadcházející sezóně ovlivní i další brankáři v týmu, jako jsou Jesper Wallstedt a Filip Gustavsson.

Fleury také nedávno dosáhl významného milníku tím, že se stal druhým nejlepším brankářem v historii NHL podle počtu výher a čtvrtým, který odehrál přes 1000 zápasů. „Má splněno“, a proto si může naplno užívat poslední měsíce na ledě. Nečeká žádná velká gesta, ale to na jeho legendární kariéře nic nemění.

další zajímavé články