sobota, 28. 09. 2024
Žabiny mají výškovou převahu, jsou papírovým favoritem. Ale nedáme jim nic zadarmo, slibuje Marcela Krämer

Žabiny mají výškovou převahu, jsou papírovým favoritem. Ale nedáme jim nic zadarmo, slibuje Marcela Krämer

Do složité pozice, ale s velkou spokojeností mohou jít do prvního ligového kola basketbalistky brněnských Žabin. Utkají se s největším rivalem, kterým jsou KP TANY Brno.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 28. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Žabiny mají ještě před odehráním jediného ligového kola jeden z vrcholů letošní sezóny úspěšně za sebou. V kvalifikaci o nejprestižnější pohárovou soutěž Euroligu totiž zdolaly v dramatickém dvojzápase maďarský Szekeszféhervár a po devíti letech se do této elitní soutěže vrací, aby zde v základní skupině vyzvaly řecký Olympiakos, turecký Mesin a francouzské Bourges.  

Odvetný duel kvalifikace v Maďarsku byl pro brněnské basketbalistky velmi emotivní a může být tak relativně složité přepnout pozornost do dlouhodobé části domácí ligy. 

Žabiny loni prohrály hned úvodní ligový duel na hřišti papírového outsidera z Hradce Králové, když sice nehrály kvalifikaci o Euroligu, ale potýkaly se se zdravotními problémy několika hráček. KP TANY Brno cítí právě proto šanci. Vzájemné duely bývají často vyrovnané, jen v nich v posledních letech vládnou Žabiny.  

Oba týmy se znají, Žabiny mají čtyři cizinky, výškovou převahu, jsou papírovým favoritem. Ale nedáme jim nic zadarmo,” slibuje trenérka KP TANY Marcela Krämer. O plánech na letošní sezonu říká: “Obhajovat medaili je většinou složitější, jste více na očích. Pohybujeme se tradičně na špici ligy, hodláme předvádět hezký basket a uvidíme kam až nás to posune.” 

Žabinám odešla pouze jedna hráčka 

V základní sestavě Žabin není příliš mnoho změn, ale odchod reprezentační pivotky Natálie Stoupalové do Polska se dá těžko nazvat malou změnou. Nahradit ji přišla americká pivotka Stephanie Kostowicz. V druhém duelu kvalifikace o Euroligu zazářila zkušená opora Žabin Petra Záplatová, k 27 bodům si pomohla hlavně šesti trojkami. Stejná hráčka je hvězdou i před derby. 

Na úvodní utkání domácí soutěže se těšíme. Potřebujeme v tuto chvíli hrát co nejvíce těžkých zápasů a společně posunovat koncept naší hry. Jelikož se jedná o derby, dá se čekat extra motivace ze strany KP. Proto si nemůžeme dovolit podcenit jediný moment zápasu, akceptovat tvrdost soupeře a boj o každý míč. Zásadní bude správně nastavit hlavu z euforického postupu do Euroligy směrem k ligovým povinnostem. Vstup do soutěže se nám předešlé dvě sezóny nepodařil a je nejlepší čas to napravit," prozradil rázně trenér Žabin Viktor Pruša. 

Letos máme vyšší cíle. Vybojovat play-off a vyhnout se v něm ligovému lídrovi USK Praha, řekl trenér Kurucz

další zajímavé články