úterý, 24. 09. 2024
Nymburk se vrací do Ligy mistrů po skvělém obratu!

Nymburk se vrací do Ligy mistrů po skvělém obratu!

Po roční pauze se Nymburk vrací do Ligy mistrů! Po fantastické druhé půli zdolali Kalev Tallinn 80-66 a znovu se zařadili mezi elitu evropského basketbalu.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 23. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia'

Basketbalisté Nymburka potvrdili svou kvalitu v kvalifikačním duelu Ligy mistrů, když ve druhé půli doslova přetlačili Kalev Tallinn výsledkem 80-66. Tento triumf je pro klub důležitým návratem do prestižní soutěže FIBA, kde loni chyběli. Nymburk se do základní skupiny poprvé postaví už 2. října proti řeckému Patrasu, kde se v oddělení D utkají také s Galatasarayem a Rastou Vechta, uvádí web CZ Basketbal.

Úspěch však nebyl zadarmo. První poločas patřil soupeři, který vedl 43-34, když Nymburk trápily slabé zakončení a nedostatečná obrana. Kalev využíval druhé šance a dominoval na doskoku (24-16), zatímco Nymburk měl s trojkami velké potíže (14/2).

Nymburk zvrátil osud zápasu ve druhé půli

První čtvrtinu Nymburk prohrál 11-21, ale ve druhé půli se obrátil trend. Klíčová byla precizní obrana, která přiměla Kalev ke chybám. Nymburk se postupně dostal na dostřel a po 26 minutách dokonce vedl 50-49. Třetí čtvrtina skončila s náskokem sedmi bodů pro Nymburk, což naznačovalo obrat. Kalev se sice snažil snižovat náskok, ale Nymburk se dostával pod koš a v rychlých protiútocích dominoval. V závěru už o jeho postupu do základní fáze nebylo pochyb, když vedl 72-58.

První kolo Kooperativa NBL nabídlo překvapení. Olomoučtí basketbalisté zaskočili Beksu!

Nejvýraznějšími postavami zápasu byli Bishop (17 bodů), Bohačík (16), Ceaser (11 bodů a 7 doskoků) a Birts (11 bodů). Ačkoliv Nymburk zaostal v trojkách (6-10) a na doskoku (32-40), v efektivitě hře dominoval, a především z podkošového prostoru si připsal neuvěřitelných 48 bodů. Nymburk se tedy vrací na evropskou scénu s jasným cílem: ukázat, že patří mezi nejlepší.

další zajímavé články