úterý, 24. 09. 2024
První kolo Kooperativa NBL nabídlo překvapení. Olomoučtí basketbalisté zaskočili Beksu!

První kolo Kooperativa NBL nabídlo překvapení. Olomoučtí basketbalisté zaskočili Beksu!

Olomoucko si v souboji dvou nově složených sestav v úvodním kole Kooperativa NBL nečekaně vyšláplo na pardubický KVIS (93-88). 


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 23. 09. 2024
  • , zdroj fotky: BK KVIS Pardubice

Leccos o tom, jak se bude vstupní duel sezony odvíjet, naznačila již úvodní pasáž zápasu. Po 3 odehraných minutách domácí vedli 9:8, do konce první čtvrtiny pak nastřádali plných 27 bodů. 

Domácí začali s velkou energií. Dařilo se jim na útočné polovině hřiště, kde si výrazně pomáhali úspěšnou střelbou z tříbodového prostoru, navíc využili několik míčových ztrát ke snadným bodům z protiútoků. Když se v závěru první čtvrtiny přesně trefili zpoza tříbodového oblouku Žák s Wrightem, odskočili na 27:19. Ve 13. minutě Asberry přidal další trojku, jíž natáhl šňůru svého týmu na 14:2 a Olomoucko rázem vedlo už 38:21.  

V dalším průběhu utkání se Pardubice opakovaně přitáhli na rozdíl 2 až 3 košů, ale nikdy se nedostali bodově dopředu. Zkraje druhé půle se soupeřův náskok smrskl na 3 body (stav 49:46), ale o 5 minut později už to bylo opět o 12 bodů (66:54). 

V závěrečné čtvrtině, mezi 34. a 37. minutou, velmi agilní Ondřej Šiška pomohl dotáhnout na rozdíl pouhých 2 bodů (po šňůře 2:13 stav 82:80), jenže k obratu se Pardubice nedostaly. Carter trefil v klíčovém okamžiku svoji třetí trojku a Olomoucko v koncovce uhájilo těsné vítězství. 

“Pardubicím patří hold za to, jak se po přestávce vrátily do zápasu. Je to dobře vedený tým, s kvalitním trenérem. Oba týmy vstoupily do sezony s řadou nových hráčů, nebylo to ale příliš vidět. Jsem šťastný, že se nám podařilo první utkání nad domácí palubovce vyhrát. Pro náš mladý tým je to povzbuzení do další práce První zápas nám ukázal, že jsme se vydali dobrým směrem a věřím, že na té cestě zůstaneme,” uvedl po zápase trenér BK Olomoucka Andrew Hipsher. 

Sovy skolily nováčka 

Sovám výrazně pomohla hned první čtvrtina, když se blýskly třiceti body a smeč Ibarguena Mosquery na startu druhého období znamenala první dvouciferný náskok pro domácí. Lions sice okamžitě zareagovali a šestky Františka Kábrta o tři minuty později už znamenali srovnání skóre.  

Do vedení se hosté nedostali, když obratem poslal trojkou svůj tým zpět do vedení Campbell a Sovy si náskok přenesly až do přestávky. Podobný průběh měla i třetí čtvrtina, kdy si domácí udržovali těsné vedení, ale ligový nováček z Jindřichova Hradce si nenechal soupeře výrazněji utéct. 

Zlom nastal na startu poslední čtvrtiny, kdy zkušený rozehrávač Lukáš Feštr přiblížil šest a půl minuty před koncem svůj tým trojkou na rozdíl dvou bodů a další pokus z dálky stejného hráče o dvě minuty později znamenal pro hosty ztrátu čtyř bodů, ale závěr už si domácí pohlídali a dokráčeli k první výhře. 

Není možné zahodit deset šestek a ze hry dát každou pátou střelu, smutnil i přes evropskou výhru kouč Žabin 

další zajímavé články