středa, 18. 09. 2024
Evander Kane míří na operaci kýly, Edmontonu může chybět dlouhé měsíce

Evander Kane míří na operaci kýly, Edmontonu může chybět dlouhé měsíce

Edmonton Oilers budou muset na začátku nové sezóny NHL řešit zásadní komplikaci. Útočník Evander Kane, jeden z klíčových hráčů týmu, bude muset podstoupit operaci sportovní kýly. Tento zdravotní problém ho může vyřadit ze hry na několik měsíců, což pro tým představuje značnou výzvu.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 16. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Edmonton Oilers

Co je sportovní kýla?

Sportovní kýla není klasická kýla, jak by se mohlo zdát z názvu. Jedná se o chronickou bolest třísla spojenou se sportovní zátěží, která nereaguje na konzervativní léčbu, jako je fyzioterapie nebo klidový režim. Operace se obvykle provádí, když jiné léčebné metody selžou a úleva od bolesti nepřichází.

Kane už delší dobu bojuje s bolestí, která se projevila již během minulé sezóny, kdy odehrál 77 zápasů a připsal si 24 branek a 22 asistencí. I přesto, že si přes léto dopřál odpočinek, problémy se vrátily, jakmile znovu začal naplno trénovat.

Optimistické i pesimistické scénáře

Operace je naplánována na příští týden. Podle lékařů je možné, že Kane bude po několika týdnech schopný zahájit trénink, ovšem návrat do plné zátěže obvykle trvá mezi šesti a dvanácti týdny. Pokud vše půjde dobře, mohl by se Kane vrátit do hry ještě na podzim. Existují však i obavy, že kvůli dlouhodobým problémům s třísly může být jeho návrat opožděn až na konec roku 2024.

Generální manažer Edmontonu Stan Bowman zatím neuvedl, zda Kanea zařadí na listinu dlouhodobě zraněných hráčů. "Každý hráč reaguje na operaci jinak. Bude záležet na tom, jak rychle se Kane zotaví, a pak uvidíme, zda se vrátí k tréninku už v říjnu," uvedl Bowman.

Dlouhá cesta zpět

První zprávy o tom, že Kane bude muset podstoupit operaci, se objevily už v srpnu, kdy sportovní novinář Elliott Friedman ze Sportsnetu zmínil, že Kane může zmeškat začátek sezóny kvůli dlouhodobějším problémům s třísly.

Vedení Oilers nyní napjatě čeká na výsledky operace a průběh rehabilitace, aby zjistilo, kdy se bude hráč schopen vrátit na led. Smlouvu má ještě na dva roky s ročním platem 5,125 milionu dolarů a jeho absence by mohla být citelným zásahem do ambicí Oilers v nadcházející sezóně.

Kolik času Kane nakonec vynechá, bude jasné až v týdnech následujících po operaci. Tým i fanoušci ale doufají, že se třiatřicetiletý útočník vrátí co nejdříve a opět pomůže Edmontonu v jejich snaze o zisk Stanley Cupu.

další zajímavé články