úterý, 17. 09. 2024
Rozšíření slavné NBA? Rozhodnutí padne nejspíše už během této sezony

Rozšíření slavné NBA? Rozhodnutí padne nejspíše už během této sezony

Rozšíření NBA je horkým tématem, které se v kuloárech ligy skloňuje již několik let. Ačkoliv se na nedávném zasedání Rady guvernérů o expanzi příliš nemluvilo, komisař NBA Adam Silver potvrdil, že se o tomto tématu začne jednat během aktuální sezóny. „Na tomto zasedání se o rozšíření moc nemluvilo, ale jen z velké části ne kvůli nedostatku zájmu, ale proto, že jsme ještě nebyli úplně připraveni,“ řekl Silver během tiskové konference po zasedání v centru Manhattanu.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 11. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Rozšíření ligy bylo podle Silvera vždy zamýšleno jako třetí krok po uzavření nové kolektivní smlouvy (CBA) a dohody o televizních právech. CBA byla úspěšně vyjednána na jaře 2023 a nová televizní smlouva, dojednaná se společnostmi Disney, Comcast a Amazon, otevřela cestu k dalším jednáním o expanzi. Prvním krokem bude vytvoření výboru složeného z několika majitelů klubů, který určí, jakým směrem se expanze bude ubírat a jaké trhy přicházejí v úvahu, uvádí web ESPN.

Seattle a Las Vegas jako hlavní kandidáti

Seattle, který přišel o svůj tým v roce 2008, kdy se SuperSonics přestěhovali do Oklahoma City, a Las Vegas jsou dva nejčastěji zmiňované trhy, které by mohly hostit nové týmy. Climate Pledge Arena, bývalá Key Arena v Seattlu, prošla rozsáhlou rekonstrukcí a nyní splňuje všechny požadavky pro pořádání zápasů NBA. „Sledujeme, co se děje v každé aréně, kde se hraje, a Climate Pledge Arena nás určitě zaujala,“ řekl Silver. Nicméně se vyhnul přímému potvrzení, zda se Seattle vrátí mezi týmy NBA, a zdůraznil, že liga pečlivě monitoruje různé trhy. Las Vegas, které se stalo centrem sportovního dění v USA s příchodem týmů NHL a NFL, by také bylo logickým kandidátem na expanzi NBA. Město se stalo populárním místem pro pořádání NBA Summer League a je považováno za trh s obrovským potenciálem.

Schilb ve čtyřiceti letech obnovuje basketbalovou kariéru, v Praze bude působit jako hrající trenér

Kromě otázky rozšíření ligy je pozornost zaměřena také na prodeje dvou týmů. Minnesota Timberwolves je na pokraji změny majitelů, přičemž dlouholetý vlastník Glen Taylor se nachází uprostřed právní bitvy ohledně prodeje týmu podnikatelům Marcu Loreovi a Alexu Rodriguezovi. Silver se ke sporu nevyjádřil a uvedl, že liga nechá právní proces proběhnout. Podobná situace panuje u Boston Celtics, kde kontrolní vlastnická skupina vedená Wycem Grousbeckem oznámila, že plánuje prodat většinový podíl v týmu krátce poté, co Boston získal rekordní 18. titul v NBA.

 

další zajímavé články