úterý, 17. 09. 2024
Kevin De Bruyne kritizuje přetížený kalendář: Peníze mluví hlasitěji než hráči

Kevin De Bruyne kritizuje přetížený kalendář: Peníze mluví hlasitěji než hráči

V posledních letech se stále častěji objevuje kritika na adresu FIFA a UEFA kvůli rostoucímu počtu soutěžních zápasů, které hráči musí absolvovat.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 08. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Manchester City FC

Tento tlak sílí nejen ze strany klubů, ale i samotných hráčů, kteří jsou unaveni přetíženými programy. Mezi kritiky se zařadil i záložník Manchesteru City Kevin De Bruyne. „Každý rok hrajeme 38 zápasů v Premier League, pak přidáme další pohárové soutěže, a ještě nás čekají reprezentační povinnosti. A teď nás čeká další obrovská zátěž v podobě nového mistrovství světa klubů,“ začal svou kritiku De Bruyne.

Nový formát mistrovství světa klubů se bude konat od června do července v USA a bude se jej účastnit 32 klubů, včetně Manchesteru City, Chelsea nebo Realu Madrid. „Snažíme se najít řešení, ale vypadá to, jako by peníze byly důležitější než samotní hráči. Přidávají se nové zápasy, zvyšují se nároky a my máme méně času na regeneraci,“ pokračoval De Bruyne.

Největší obavy vzbuzuje právě fakt, že po finále mistrovství světa klubů budou mít hráči jen tři týdny na přípravu na novou sezónu Premier League. „Tři týdny na odpočinek a pak dalších 80 zápasů? To je šílené,“ odplivnul si belgický záložník během reprezentačního srazu na tiskové konferenci. 

Novinky okolo nechtěné hvězdy za 86 milionů liber. Antony si počká do ledna, v Anglii by měl setrvat

Podobnou kritiku vyjádřil i jeho spoluhráč Bernardo Silva, který upozornil na nesmyslně nabitý kalendář. „Dostaneme jeden den volna před důležitými zápasy. Hrajeme s Arsenalem, máme den pauzu a pak další zápas. Po několik měsíců budeme hrát každé tři dny. To není normální,“ posteskl si portugalský fotbalista.

Změny se dotkly i Ligy mistrů, kde každý tým v základní části odehraje osm zápasů místo šesti. „V Lize mistrů nemusíte ani postoupit do vyřazovací fáze, a přesto odehrajete dva zápasy navíc,“ kritizoval Silva a dodal, že tento program má dopad na osobní život hráčů. „Letos jsem sotva viděl svou rodinu, počet zápasů je naprosto absurdní.“

I když kluby disponují širšími kádry, náročný program má na hráče devastující dopad. Kritika přetíženého kalendáře sílí, ale odpověď ze strany organizací je zatím nejasná. Zatímco fotbalisté volají po změně, organizátoři přidávají další soutěže, což zvyšuje napětí v už tak vypjaté sezóně.

Real Madrid má v hledáčku hvězdu City, která útočí na prvenství v anketě Zlatého míče

další zajímavé články