neděle, 15. 09. 2024
Je to tam! České basketbalistky si zahrají o MS. Cenné zkušenosti a odměna pro hráčky, řekla trenérka Ptáčková

Je to tam! České basketbalistky si zahrají o MS. Cenné zkušenosti a odměna pro hráčky, řekla trenérka Ptáčková

České basketbalistky si zajistily postup do hlavní fáze kvalifikace na mistrovství světa v roce 2026, když ve finále předkvalifikačního turnaje v Mexiku porazily Jižní Koreu 73:67.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 26. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Vítězství v dramatickém utkání si svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové zajistily až v posledních třech minutách zápasu, čímž zároveň završily svou neporazitelnou jízdu turnajem. Na finálovém triumfu se výrazně podílely Natálie Stoupalová a Gabriela Andělová, které shodně nasbíraly 15 bodů a obě proměnily tři tříbodové pokusy. Skvělým výkonem se prezentovala také pivotka Julia Reisingerová, která byla zvolena nejužitečnější hráčkou turnaje. Rozehrávačka Tereza Vyoralová byla vybrána do All Star týmu, což ještě podtrhlo úspěch českého týmu.

České hráčky se s Jižní Koreou utkaly již podruhé, když v základní skupině zvítězily 76:63. Zatímco v prvním zápase si Češky většinu času udržovaly komfortní náskok, finále bylo mnohem vyrovnanější a boj o vítězství trval až do závěrečných minut. Korejky se tentokrát prosadily hlavně střelbou z dálky, když trefily celkem 11 trojek, zatímco český tým se zastavil na osmi. „V prvním utkání trefily Korejky jen tři trojky a věděli jsme, že tady můžou být nebezpečné. Dnes daly trojek jedenáct a víme, jak je náročné vést jen o pár bodů, protože to neznamená nic,“ uvedla trenérka Ptáčková. Finále se pro český tým vyvíjelo zpočátku dobře, když ve druhé čtvrtině vedly o devět bodů. Asijské soupeřky však dokázaly skóre otočit díky své energické hře ve třetí čtvrtině, kterou ovládly poměrem 25:16. Do závěrečné části tak vstupovaly s náskokem čtyř bodů, přičemž velký podíl na udržení českého týmu ve hře měly dvě trojky Gabriely Andělové. „Výjimečně jsme velmi špatně vstoupili do třetí čtvrtiny a tam jsme jim dali šanci. Zásadní moment bylo časté střídání. I když šla základní sestava dolů, tak Korejky už byly unavené a musím pochválit hráčky z lavičky, že to oživily,“ komentovala trenérka Ptáčková klíčový moment zápasu.

Zlom nastal v poslední části

Poslední čtvrtinu začala trojkou Kateřina Zeithammerová, jenže Korejky pokračovaly v dobré hře dál a jejich náskok se vyšplhal na šest bodů. Český tým se však nevzdal a po sedmibodové šňůře převzal vedení. Rozhodující okamžik nastal tři minuty před koncem, kdy Gabriela Andělová trefila trojku na 62:60, načež pak proměnila další nájezd. K ní se přidala Natálie Stoupalová s další tříbodovou střelou, čímž Češky odskočily na 67:60 a svůj náskok si udržely až do konce. „Přišlo mi, že Korejky si zvykaly na místní prostředí den ode dne víc a byly na tom pořád lépe. Jsem moc pyšná na holky, že jsme ze sebe dostaly poslední síly a ten zápas jsme dokázaly otočit a vyhrát,“ uvedla Natálie Stoupalová. České basketbalistky se tak kvalifikovaly do hlavní fáze, která se bude konat v březnu 2026. Závěrečný turnaj v Berlíně, kde se představí šestnáct týmů z celého světa, je na programu na podzim téhož roku. Český tým se naposledy zúčastnil světového šampionátu v roce 2014. Čtyři roky předtím vybojoval na domácí půdě stříbrné medaile. „Setkali jsme se tady se styly, se kterými nemáme možnost se setkávat. Několik let už hrajeme pouze s evropskými týmy. To jsou pro nás obrovské zkušenosti a bonus postupu je velká odměna nejen pro všechny hráčky, ale i pro celý realizační tým,“ uzavřela trenérka Ptáčková.

Naše hra byla málo pestrá, řekla po další výhře koučka českých basketbalistek Ptáčková. Ve finále si reprezentace zopakuje bitvu s Koreou

další zajímavé články