úterý, 17. 09. 2024
Sparta bude spoléhat na trenéra slovenských mistrů i dvojici zkušených posil

Sparta bude spoléhat na trenéra slovenských mistrů i dvojici zkušených posil

Hokejisté pražské Sparty touží na návrat na český trůn. K naplnění tohoto cíle mají od nové sezony pomoci kromě trenéra posledního slovenského mistra také dvě zkušené posily, které si zahrály v evropských soutěžích.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 31. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Sparta je v historické tabulce se čtyřmi tituly na 3. místě v tabulce extraligových triumfů, ten poslední už je však poměrně vousatou záležitostí. Pražané naposledy slavili v ročníku 2006/2007, když tehdy pod vedením legendárního trenéra Františka Výborného zdolali ve finálové sérii Pardubice. Právě tyto dva celky budou nyní s Třincem opět největšími aspiranty na mistrovský pohár.

K tomu má Spartu dovést kouč Antonín Stavjaňa, který své dovednosti naplno ukázal v nedávno skončeném ročníku slovenské extraligy. Osmý tým tabulky Stavjaňa dovedl z předkola proti Trenčínu až k mistrovskému titulu, přičemž musel jeho výběr přejít přes vítěze základní části HK Poprad, druhý nejlepší tým Michalovce a zdolal také Spišskou Novou Ves, která byla na konci základní fáze na bronzové příčce.

Jednašedesátiletý lodivod tak s Nitrou navázal na svůj počin ze sezony 2015/2016, kdy s tímto klubem rovněž získal mistrovský titul pro vítěze slovenské nejvyšší soutěže. Bývalý vynikající obránce se tak pokusí dostat na výsluní také tým z našeho hlavního města.

Sparta přivedla kvalitu

V kádru Pražanů pak přes léto došlo na řadu změn. Tým opustil například Jan Buchtele, který bude hrát za Mladou Boleslav. Do brněnské Komety zamířilo duo Jakub Konečný a Nicolas Beaudin, a Michal Krutil zase posílí konkurenční Liberec.

Soupisku Sparty naopak vyztužila dvojice akvizic, které mají za sebou zkušenosti ze zahraničních soutěží. V případě dvaatřicetiletého finského obránce Valtteriho Kemiläinena to dává i logiku, nebo převážnou část kariéry strávil v domácí Liize. Tam naposledy nastupoval za Tapparu, kde nasbíral 66 startů a zapsal v nich 9 branek a 34 asistencí. Na kontě má ovšem také zkušenosti ze švédské ligy či z KHL.

Další posilou je Tomáš Hyka, jenž naposledy hrál za Pardubice. S Dynamem na vytoužený titul nedosáhl, a tak se o něj nyní pokusí v hlavním městě. Hyka v jednatřiceti letech patří k hráčům z širšího kádru české reprezentace, a kromě švédské ligy či KHL má na kontě také 27 startů v NHL za tým Vegas Golden Knights.

Velké personální změny v kádru brněnské Komety. Do nové sezony také s novým koučem

další zajímavé články