neděle, 08. 09. 2024
Před vstupem do Českého domu v Paříži bude stát socha Věry Čáslavské

Před vstupem do Českého domu v Paříži bude stát socha Věry Čáslavské

Před vstupem do Českého domu v Paříži bude během letních olympijských her stát socha Věry Čáslavské. Sochu vytvořil umělec David Černý, který je jednou z nejvýraznějších postav české výtvarné scény. Proslavil se především jako tvůrce různých kontroverzních a provokativních plastik.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 22. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Paris2024

Český umělec vytvořil před Českým domem v Paříži téměř deset metrů vysokou, dynamickou sochu v barvách české trikolory. Socha Věry Čáslavské bude nepřehlédnutelným symbolem pro všechny návštěvníky Českého domu v pařížském parku La Villette.  

Věra Čáslavská je spolu s Emilem Zátopkem největší legenda domácího sportu. Během své závodní kariéry vybojovala více než 140 medailí, čtyřikrát se stala gymnastickou mistryní světa a jedenáctkrát mistryní Evropy. Stala se jednou z nejvýraznějších postav olympijských her, jak uvádí Olympijský tým.

Olympijská pochodeň dorazila do Paříže ve velkém stylu 

Pocta Věře Čáslavské bude k vidění od 26. července. “Paní Věra byla úžasná osobnost. Skvělá sportovkyně, ale hlavně báječný člověk, se kterým byla radost trávit čas, protože na každého přenesla své nadšení. Milovala sport a fandila všem sportovcům. I proto ji chceme znovu připomenout našim fanouškům i celému světu,” uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.  

Rekord z Atlanty překonán. Pořadatelé olympijských her v Paříži prodali rekordní počet vstupenek

Socha Věry Čáslavské putovala po částech do Paříže ve třech kamionech. Je vyrobena z nerezové oceli a váží 7,5 tuny. Socha je pohyblivá díky principu kardanova závěsu, kdy středová část má volnost otáčení. Socha bude střídat tři gymnastické figury legendární české sportovkyně.  

 

další zajímavé články