neděle, 08. 09. 2024
Ženy USK Praha pojedou v Evropské lize do Itálie, Španělska i Maďarska. K Žabinám Brno byl los přívětivý...

Ženy USK Praha pojedou v Evropské lize do Itálie, Španělska i Maďarska. K Žabinám Brno byl los přívětivý...

Čtvrteční los kvalifikace o postup do Evropské ligy basketbalistek už je minulostí a hráčky Žabiny Brno vědí, na jakého soupeře narazí.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 18. 07. 2024
  • , zdroj fotky: ZVVZ USK Praha

Na Žabovřesky, které vede trenér Viktor Pruša, čeká Szekszárd, s tím, že první duel proběhne 18. září doma a odveta o týden později v Maďarsku.

"Szekszárd je nejhratelnější alternativou euroligové kvalifikace. Cestování může hrát důležitou roli. A v tomto případě se v porovnání se Španělskem a Francií jedná o výrazně komfortnější variantu. Je důležité respektovat kvalitu maďarské ligy, ve které Szekszárd vybojoval bronzové medaile a z předminulého roku má zkušenosti i s hlavní fází Euroligy. Pujde o naši kvalitu, jak budeme schopni se připravit v krátkém čase, ambice postoupit se nemění," pronesl na webu bkzabiny.cz výše zmíněný hlavní trenér kouč.

FIBA Cup bude bez Opavy. Český koeficient je hodně nízký a neměli bychom jistou skupinu, vysvětluje Czudek

A co pohled do kabiny? Szekszárd je týmem, který si přála Petra Záplatová. "Neříkám, že byl nejslabší nebo nejsilnější, nejsem si jistá, jestli jejich roster je již finální. Ale vzhledem k cestování a velmi malého času na přípravu mi pocitově přišel pro nás nejvhodnější. Samozřejmě to bude tvrdý boj, oba týmy mají před sebou velkou motivaci a je to sen každé hráčky hrát Euroligu," doplnila dvaatřicetiletá rodačka z Trutnova. 

Pakliže by se brněnským ženám podařilo postoupit, v základní skupině B by narazily na Mersin, Olympiakos Pireus a Bourges.

Jestliže by druhý tým ŽBL v kvalifikaci neuspěl, opět by putoval do Evropského poháru, kde by se utkal např. s Estudiantes, Tarbesem a lepším z dvojice Iraklis Soluň a Kluž.

Již jistým účastníkem skupinových bojů je ZVVZ USK Praha, které v soutěži obhajuje třetí místo z předešlého ročníku.

Nejlepší český klub posledních deseti let má ve skupině D Valencii, Benátky a Györ (ze skupiny postupují tři týmy, které si přinesou do dalších bojů dosavadní výsledky i získaný počet bodů). 

další zajímavé články